Loše vijesti: U ovoj godini ne treba očekivati rast plaća

U veljači je zabilježen pad prosječne neto i bruto plaće na mjesečnoj razini te njihov rast u odnosu na isti mjesec 2011. Prosječna neto plaća po zaposlenom u Hrvatskoj, isplaćena u pravnim osobama, u veljači je iznosila 5.363 kune što je za 100 kuna manje nego u siječnju odnosno predstavlja pad od 1,8% na mjesečnoj razini. 
Promatramo li neto plaće na godišnjoj razini vidjet ćemo da je prosječna isplaćena neto plaća viša za 121 kunu odnosno da je nastavila rasti po godišnjoj stopi od 2,3%. Međutim, korigiramo li godišnju nominalnu stopu rasta prosječne neto plaće stopom inflacije (mjerene indeksom potrošačkih cijena) vidjet ćemo da realno prosječna neto plaća na godišnjoj razini bilježi rast od 1% (godišnja stopa inflacije u veljači iznosila je 1,3 posto). 

S druge strane, prosječna bruto plaća u veljači je iznosila 7.702 kune što je nominalno 144 kune manje u odnosu na siječanj te predstavlja mjesečni pad od 1,8%. Na godišnjoj razini zabilježen je nominalni rast bruto plaća od 2,9% odnosno realan rast od 1,6%. Tako je u prva dva mjeseca ove godine prosječna neto plaća nominalno 2,3% viša u odnosu na isto razdoblje lani dok je prosječna bruto plaća nominalno viša za 2,8 posto. 

U ovoj godini ne očekujemo rast prosječnih neto plaća uslijed očekivanog ponovnog pada gospodarstva te negativnih trendova na tržištu rada već očekujemo njihovu stagnaciju u nominalnim iznosima dok bi u realnim iznosima mogle zabilježiti i blagi pad. 
Nadalje, izmjene poreznih razreda i osobnog odbitka, koje su stupile na snagu u ožujku, različito će se odraziti na neto plaće ovisno o faktoru osobnog odbitka dok će smanjenje stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje (s 15% na 13%) od svibnja ove godine utjecati na smanjenje bruto plaće umanjujući tako trošak rada, kažu analitičari RBA. (PS/JK) 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox