Lovrinčević: Dolaskom izbora sve je više prodavača lakih rješenja

Željko Lovrinčević iz Ekonomskog instituta Zagreb rekao je da je sadašnja recesija najteža od 30-tih godina prošlog stoljeća te da je sve izvjesnija recesija s dvostrukim dnom u Europskoj uniji, a time posljedično i u Hrvatskoj.

Samo EU mogla bi ući u recesiju s dvostrukim dnom, što dovodi do značajne preraspodjele odnosa moći u svijetu, a ako bi Hrvatska bila zahvaćena, trebat će se za nju pripremiti, rekao je Lovrinčević na savjetovanju o ekonomskoj politici Hrvatske u 2012. koje se od 9. do 11. studenog održava u Opatiji u organizaciji Hrvatskog društva ekonomista. 

Mizeran rast BDP-a

Lovrinčević je kazao da rast hrvatskog BDP u 2011. može biti samo 0,2 posto, a da je sljedeća godina u tom smislu neizvjesna. Zaposlenost će, smatra, biti nepromijenjena, odnosno blago padajuća na godišnjoj razini uz oporavak u drugom dijelu 2012.

Kao glavne slabosti koje je u Hrvatskoj razotkrila kriza, Lovrinčević je naveo fragmentiranost društva, nemogućnost suglasja oko reforma te institucinalne slabosti u koje je uvrstio i to što su "regulatori sve više pod utjecajem privatnog sektora". Slabosti su introvertirani gospodarski sustav, koji vuku državne infrastrukturne investicije, te slaba konkurentnost prerađivačke industrije.

Lovrinčević drži da balon na tržištu nekretnina još nije ispuhan te da ga održavaju banke, da će nastavak sadašnjeg modela gospodarenja biti iscrpljen tijekom mandata sljedeće vlade te da se broj "prodavača lakih rješenja rapidno povećava s dolaskom izbora". (Hina/jk)

 

 

Foto: Pixsell

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox