Maras najavio besplatne poslovne usluge za poduzetnike

Ministarstvo poduzetništva i obrta priprema projekt besplatnih poslovnih usluga za poduzetnike početnike koji bi trebao započeti prije ulaska Hrvatske u EU, najavio je ministar Gordan Maras na današnjoj završnoj konferenciji projekta: e-poslovanje - poboljšanje poslovne konkurentnosti putem elektroničkog poslovanja.

U paketu besplatnih usluga za start-up tvrtke trebalo bi biti knjigovodstvo, obrada tržišta, informatičke i druge usluge. Cilj je omogućiti poduzetnicima lakše pokretanje posla i smanjenje početnih troškova, kaže Maras. Očekuje da bi projekt Ministarstva trebao pridonijeti da što više start-up tvrtki opstane, jer ih sada prvu godinu preživi oko 20 posto.

Projekt "e-poslovanje - poboljšanje poslovne konkurentnosti putem elektroničkog poslovanja", čiji su rezultati danas predstavljeni, prvi je projekt sufinanciran sredstvima Europske unije u Hrvatskoj koji je imao za cilj poboljšanje konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva putem upotrebe elektroničkog poslovanja i elektroničkog trgovanja. Tijekom 22 mjeseca provedbe educirano je 155 trenera e-poslovanja te izrađena brošura za trenere. Organizirane su i lokalne kampanje za podizanje informiranosti o prednostima elektroničkog poslovanja, a na informativnim seminarima i radionicama sudjelovalo je više od 1.200 polaznika.

Šef Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Paul Vandoren kazao je da je EU brzim promjenama koje donose informatička i komunikacijska tehnologija odgovorio Digitalnom agendom 2010 - 2020. Njezinom provedbom jedinstveno tržište unije trebalo bi se potpuno prilagoditi digitalnoj eri, primjerice jedinstvenom regulacijom on line plaćanja svih transakcija unutar zajedničkog tržišta, kaže Vandoren. Unutar provedbe agende, EU samo za povećanje brzine širokopojasnog interneta namjerava investirati sedam milijardi eura. (Hina/HT)

 

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox