Maras: Ulaganja malih i srednjih poduzetnika porasla za 5 posto

Investicije malih i srednjih poduzetnika u prvih šest mjeseci ove godine porasle su za oko 5 posto u odnosu na prošlu godinu, izjavio je u Orahovici ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras za posjeta tvrtki Phoenix.

Velikih investicija, kazao je Maras, još nema, ali se nada da će ih biti u 2013. godini s obzirom na novi zakon o poticanju ulaganja koji će, kako je rekao, po prvi put prihvatiti i mikropoduzetnike. Za sva ulaganja viša od 50.000 eura i tri zaposlena moći će se ostvariti određeni poticaj, proširili smo bazu korisnika i to će dati dodatni impuls malim i srednjim poduzetnicima, koji su u prvih šest mjeseci investirali više nego prethodne godine, naglasio je Maras.

Kroz 24 programa Ministarstvo poduzetništva i obrta za ovu je osigurano 370 milijuna kuna poduzetničkih poticaja. Ministar Maras je istaknuo da ministarstvo sljedeće godine priprema nove potpore koje će biti veće od dosadašnjih. Uz oko 50 milijuna kuna iz Europske unije, ukupan iznos poticaja za unapređenje poslovanja i pripremu poduzetnika za tržište Europske unije, naglasio je, bit će veći od 400 milijuna kuna.

Maras je danas osim tvrtke Phoenix, koja izrađuje opruge i strojeve za njihovu obradu i većinu izvozi te svake godine proizvodnju povećava za 10 posto, posjetio još šest uspješnih poduzetnika u Virovitičko-podravskoj županiji - farmu muznih krava Faval, tvrtke Slivac i Jošavac iz Slatine, virovitičku tvornicu šećera Viro te podrum Vineda i tvornicu ljekovitog bilja Jan Spider. (Hina/HT)

 

Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox