Mario Draghi: Moramo poduzeti izvanredne mjere

Europska središnja banka možda će katkad biti prisiljena poduzeti izvanredne mjere kako bi ispunila svoj mandat i sačuvala stabilnost cijena, upozorio je u srijedu njezin čelnik Mario Draghi.

ECB će učiniti što je potrebno kako bi jamčio stabilnost cijena. Ostat će neovisan i uvijek postupati u skladu sa svojim mandatom, naglasio je Draghi u autorskom prilogu za njemački tjednik Die Zeit, koji je ECB već objavio na svojim internetskim stranicama a tjednik će ga objaviti u sutrašnjem izdanju.

Pritom ipak valja imati na umu da ispunjavanje našeg mandata katkad od nas zahtijeva da posegnemo za instrumentima izvan uobičajenog instrumentarija monetarne politike, upozorio je čelnik ECB-a.

ECB nije politička institucija ali kao instucija Europske unije ima određenu odgovornost, dodao je.

Kao institucija Europske unije nikada ne zaboravljamo da je naša zadaća očuvanje snažne i stabilne valute. Novčanice koje izdajemo imaju na sebi europsku zastavu i moćan su simbol europskog identiteta, dodao je.

Signali monetarne politike ne dopiru u jednakoj mjeri do svih građana eurozone kada su tržišta rascjepkana ili na njih snažno utječu iracionalni strahovi, pojasnio je Draghi.

Moramo otkloniti takve blokade kako bismo stvorili uvjete za jedinstvenu monetarnu politiku i time osigurali stabilnost cijena za sve građane europzone. To će možda katkada zahtijevati izvanredne mjere, zaključio je. (Hina/sh)

 

 

 


 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox