Milošević najavio uklanjanje prepreka ulaganjima

Potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Milošević najavio je da će uskoro biti predstavljene nove mjere za uklanjanje prepreka ulaganjima i da je u završnoj fazi rad na prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o poticanju ulaganja.

U zadnja dva mjeseca imao sam više od sto razgovora s investitorima koji su već prisutni u Hrvatskoj ili namjeravaju investirati u Hrvatsku, što je najbolji pokretač gospodarskog oporavak i mogućeg rasta BDP-a za više od predviđenih 1,5 posto. Radimo na uklanjanju prepreka ulaganjima i pripremamo nove mjere, a u završnoj je fazi i rad na prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o poticanju ulaganjima - kazao je Milošević na susretu s novinarima. Milošević je istaknuo i kako dva važna stupa rada Vlade - završetak pregovora s EU i borba protiv korupcije, imaju izuzetno pozitivan utjecaj na investicijsku klimu u Hrvatskoj, ali i kako na tu klimu loše utječu slučajevi nasilja na prosvjedima.

Kako se neslužbeno doznaje, uskoro bi moglo biti predstavljeno desetak novih mjera za uklanjanje prepreka ulaganjima, a mjere su usmjerene prema jedinicama lokalne samouprave, Hrvatskoj elektroprivredi, Hrvatskim šumama, prostornom planiranju. Izmjene pak Zakona o poticanju ulaganja ići će ka proširenju tih poticaja, kao i promjenama kod uvjeta za neke poticaje, primjerice kod ulaganja u nove tehnologije smanjio bi se broj radnika koje bi trebalo zaposliti da bi se ostvario poticaj za zapošljavanje. Prema neslužbenim najavama, Vlada bi sredinom ožujka ili u drugoj polovici ožujka trebala predstaviti deset investicijskih projekata javnog sektora čiji se početak realizacije očekuje u drugom tromjesečju.

Projekti su financijski osigurani

Deset projekata čija je realizacija započela ili započinje u prvom tromjesečju imaju osigurano financiranje ili riješen model financiranja. Tako je za koncesionara Zračne luke Zagreb već raspisan prednatječaj, a nakon objave natječaja očekuje se da bi najkasnije u rujnu mogao biti potpisan i ugovor s izabranim koncesionarom. Uskoro se pak očekuje potpisivanje ugovora za ulaganje u Luku Rijeka s inozemnim partnerom (od tri partnera koja su ušla u uži krug mediji najčešće spominju filipinsko-američki International Container Services), bi u svibnju mogao započeti s rekonstrukcijom pruge Križevci-Koprivnica, u prvoj polovici ove godine očekuje se i natječaj HEP-a za hidroelektranu Ombla, itd.

Vezano za projekte privatnih investitora, posebice stranih, najčešće se prigovara na sporosti i kompliciranoj proceduri, pa će i napori u zakonskoj i podzakonskoj regulativi ići ka pojednostavljenju cijelog procesa, a iz Vladinih krugova investitorima, posebice inozemnim, preporučuju da biraju dobre i kvalitetne savjetnike u Hrvatskoj. (Hina/mš)

 

 

Foto: Danijel Berkovic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox