Ministri eurozone presudili: Krizni fond povećava se na 700 milijardi eura

Ministri financija eurozone dogovorili su se o podizanju maksimalnog iznosa zajedničkih zajmodavnih kapaciteta za dva krizna fonda na 700 milijardi eura s 500 milijardi, stoji u njihovoj zajedničkoj izjavi s današnjeg sastanka u Kopenhagenu.

Iznos od 700 milijardi eura čine 500 milijardi eura iz stalnog kriznog fonda, Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM), te 200 milijardi eura u sklopu postojećih programa pomoći za Grčku, Irsku i Portugal iz privremenog fonda Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF), stoji u današnjem priopćenju ministara financija.

Postojeći zajednički 'plafon' za zajmodavne kapacitete ESM-a i EFSF-a bit će podignut na 700 milijardi eura. Sveukupno će eurozona mobilizirati sredstva za zaštitu članica u iznosu otprilike 800 milijardi eura, što je nešto više od 1.000 milijardi dolara, stoji u izjavi ministara.

Ministri financija eurozone postigli su tako ključni dogovor o povećanju iznosa dvaju fondova namijenjenih suzbijanju dužničke krize u eurozoni u kontekstu proračunske krize u Španjolskoj, koja je istaknula potrebu za snažnijom zaštitom.

Dva fonda namijenjena spašavanju zemalja članica eurozone, Europski stabilizacijski mehanizam (ESM) i Europski fond za financijsku stabilnost (EFSF), bit će u paralelnoj primjeni do srpnja iduće godine, kazala je austrijska ministrica Maria Fekter u obraćanju novinarima prije završetka sastanka. Dvije uplate sredstava u ESM planiraju se u ovoj godini, dok će daljnje dvije biti izvršene u idućoj godini, kazala je Fekter.

Nakon završenog sastanka ministara financija, luksemburški premijer i čelnik eurozone Jean-Claude Juncker otkazao je novinsku konferenciju, ljutit zbog toga što je austrijska ministrica financija ranije napustila sastanak kako bi izvijestila novinare o njegovom rezultatu.

Jedan EU diplomat izajvio je da je Juncker bio bijesan na Fekter. Novinsku konferenciju Juncker je trebao održati zajedno s europskim povjerenikom za monetarna pitanja Ollijem Rehnom i predsjednikom Europske središnje banke Marijom Draghijem. (Hina/jh)

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox