Mirovinci šute, kupci dionica će se znati sutra

(13:54) Premda se cijelo jutro nagađa da su kupci INA-inih dionica mirovinski fondovi, i to na poticaj Vlade, iz mirovinskih fondova ne žele komentirati stoje li oni iza kupnje. A da stvar bude zgodnija, ulagačka strategija mirovinskih fondova je naravno poslovna tajna.

Prve službene informacije o kupcima javnosti bi trebale biti dostupne u četvrtak, kada će Središnja klirinško depozitna agencija objaviti promjene u vlasničkim udjelima u Ini.

Kao što Vam je to već poznato, ulagačka strategija mirovinskih fondova je poslovna tajna. (...) Smatramo da je iz proteklih događaja vidljivo da 'shareholders agreement' između Vlade i MOL-a na neki način više ne vrijedi te da je to pobudilo interes ulagača i utjecalo na vrijednost dionice koja je fundamentalno dobila na cijeni - kaže Petar Vlaić, predsjednik Uprave Erste plavog obveznog mirovinskog fonda.

 

Ne pikajte hrvatske zastavice po kompanijama

 

Ante Babić, direktor Centra za međunarodni razvoj, ne opravdava eventualnu kupnju dionica Ine od strane mirovinskih fondova. Država je izgubila kontrolu nad INA-om još prije sedam godina. Sad se ponovno pokušava uspostaviti kontrola nad njome, a u međuvremenu je s mjesta druge ili treće kompanije u regiji pala na 10. ili 11. mjesto. Vraćanje kontrole nad INA-om zahtijeva previše novaca i truda i ne vjerujem da se to ikome isplati - kaže Babić.

Kako napominje, država sada nema novac za vraćanje kontrole nad INA-om te dodaje da ako mirovinskih fondovi ili neka domaća kompanija kupuju dionice ove tvrtke, to rade domaćim novcem, koji je i onako oskudan i koji bi se mogao puno bolje iskoristiti od pikanja hrvatskih zastavica po kompanijama.

Napominje i da ugovor između Vlade i MOL-a i uz smanjivanje državnog udjela do 25 posto u INA-i osigurava Vladi velika upravljačka prava, kao što ih sada posjeduje MOL iako nema većinski udio. Prema tome, ako MOL jednoga dana čak i proda INA-u, ostaje na snazi postojeći ugovor s Vladom - zaključuje Babić. (Hina/MJ)

 

 

 

(12:01) Dionica INA-e je od jučer ostvarila promet od rekordnih 185 milijuna kuna. Glavni razlog ovome su mirovinski fondovi koji su na nagovor Vlade za dostupne dionice INA-e ponudili nešto višu cijenu od MOL-ove, 2830.00 kn.

Mirovinci su otkupili ukupno 65.000 dionica INA-e i time otežali MOL-ova nastojanja da postane većinski vlasnik tvrtke.

Ekonomski analitičar Ljubo Jurčić pak smatra da ovakvo ponašanje mirovinskih fondova treba biti sankcionirano, prenosi poslovnipuls.com te da je riječ o najobičnijoj spekulaciji: Zašto se mirovinci petljaju kad su do prije neki dan cijenili dionice od 1.500 kuna? Jedini razlog je spekulacija, a tu bi već trebala reagirati Hanfa! Dodaje i da se Vlada nije trebala uključivati u kupnju osam posto dionica INA-e jer postoji zakon o privatizaciji te tvrtke koji regulira sve, pa i odnose dioničara.

Očitao je bukvicu i vezanu uz čuvanje nacionalnih interesa rekavši da "ako ćemo ih čuvati kroz poduzeća, onda se trebamo vratiti u socijalizam. U kapitalizmu, država štiti svoj utjecaj zakonima. Ako sad interes nije zaštićen, treba mijenjati zakone - zaključuje. (MJ)

 

Izvor: www.poslovnipuls.com

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox