Mladi i obrazovani bježe na selo kako bi se prehranili

Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Posao plaća, izlasci, restorani, putovanja... O tome mladi Grci već dulje vrijeme mogu samo sanjati. Najveća kriza u novijoj grčkoj povijesti potpno je promijenilo socijalnu sliku zemlje čiji su ljudi kao malo tko znali uživati u životu. No kriza je sve promijenila.

U posljednje četiri godine udvostručio se broj nezaposlenih mladih i sad svaki drugi Grki mlađi od 25 godina nema posao.

Sociolozi govore o izgubljenoj generaciji. Sve više mladih iz gradova odlučilo se na put suprotan onom koji su krenuli njihovi očevi i majke.

Trbuhom za kruhom mladi Grci sada bježe iz grada na selo i egzistenciju pokušavaju ostvariti na djedovini.

Kotač progresa koji je njihove roditelje doveo u grad okrenuo se i oni sada moraju zaboraviti prethodan život i od početka krenuti sa sela.

Nikos Gavalas i Alexandra Tricha, oboje fakultetski obrazovani 31- godišnjaci, bili su drustrirani životom u Ateni, metropoli u kojoj živi više od trećine od 11 milijuna Grka. Mladi par se odlučio na hrabar potez - otišli su u rodno selo Nikosova oca na egejskom otoku Hios. Pokrenuli su biznis - uzgajaju puževe, a posao im je dobro krenuo i već su zaprimili prve narudžbe.

Poljoprivreda je jedino živo tkivo u mrtvom grčkom gospodarstvu. Od početka krize 2008. do kraja 2010. Grčka poljoprivreda ostvarila je nešto što ni jedan drugi sektor - otvorila 32.000 radnih mjesta!

Grci sada novu sreću traže u uzgoju masina, puževa, pčela, koza i ovaca, organskoj poljoprivredi i aromatičnom i farmaceutskom bilju, piše vecernji.hr. (sh)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox