Mlinar Grupa snažnim fokusom na inovacije ostvarila rast ukupnih prihoda 17 % te rast normalizirane EBITDA od 33%

Mlinar Grupa nastavlja bilježiti rast prihoda i dobiti, a ključ uspjeha je fokus na održivost, inovacije i zadovoljstvo zaposlenika. Plaće zaposlenika rasle su za 40% u posljednje dvije godine.


Mlinar Grupa ostvarila je značajan rast ukupnih prihoda tijekom 2023. godine, dosegnuvši 163,3 milijuna eura, što predstavlja porast od 17,6% u odnosu na 2022. godinu. Rezultati su to poslovanja tvrtke koja u Hrvatskoj djeluje već više od 120 godina i vodeći je proizvođač pekarskih proizvoda u zemlji sa sve značajnijim utjecajem u regiji i velikim izvoznim volumenom. 

Unatoč poslovanju u zahtjevnim vremenima s visokim cijenama sirovina, ambalaže i energenata te uz značajna  ulaganja u povećanje plaća zaposlenika, Mlinar Grupa je snažnim fokusom na efikasnost u svim poslovnim procesima ostvarila respektabilne rezultate. Grupa je protekle godine zabilježila rast normalizirane dobiti prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) od 33% u odnosu na 2022., dosegnuvši 26,3 milijuna eura.

Izvrsni poslovni rezultati se nastavljaju i u prvom kvartalu 2024. godine, pri čemu je Grupa zabilježila rast prihoda od 18% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Prodaja pokazuje stabilan rast u svim kategorijama, a Mlinar je u prošloj godini ukupno prodao 210 milijuna komada proizvoda. Osim toga, Mlinar ulazi u novi investicijski ciklus i planira značajno proširiti kapacitete linija u tvornici bureka u Osijeku tijekom 2025. godine.

Tvrtka se brzo prilagođava svjetskim trendovima u pekarstvu, a kontinuirani razvoj novih proizvoda stavlja na prvo mjesto. Njihova predanost potrošačima očituje se u uvođenju inovacija na hrvatsko tržište. Uz stalno jačanje istraživačkog i razvojnog tima, tvrtka je nedavno otvorila napredni razvojni laboratorij u Zagrebu, potvrđujući svoju posvećenost kvaliteti i inovacijama.

Izvoz: gotovo 40 milijuna proizvoda na više od 20 svjetskih tržišta

Uz prodaju u vlastitoj maloprodajnoj mreži i trgovačkim lancima u Hrvatskoj i regiji, izvoz na tržišta poput Rumunjske, Nizozemske, Švedske, Švicarske i Južne Koreje predstavlja važan dio poslovanja Mlinara.  Ukupno 39,8 milijuna komada proizvoda prodano je na više od 20 svjetskih tržišta u 2023. godini što predstavlja rast izvoznih prihoda od 38% u odnosu na prethodnu godinu.

Mlinar Grupa svojim poslovanjem u regiji pokriva tržište od 16 milijuna stanovnika. Mlinar Hrvatska, Mlinar Slovenija te Hleb i kifle koji posluje na tržištu Srbije čine Mlinar Grupu najvećom pekarskom grupacijom u Adria regiji. Grupa broji 306 vlastitih prodajnih mjesta od čega 252 u Hrvatskoj, pet proizvodnih pogona u dvije države te franšiznu mrežu od 20 prodajnih mjesta  u Bosni i Hercegovini. 

Prva pekarska industrija s proizvodima iz održivih izvora energije

Kao dio svog fokusa na održivost te uz pomoć sredstava iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u okviru Modernizacijskog fonda, Mlinar je uložio sredstva u postavljanje solarnih panela na svoje proizvodne pogone u Zagrebu, Šibeniku i Osijeku. Time Mlinar postaje prva pekarska industrija u kojoj proizvodi dolaze iz energetski održivih izvora. Trenutno su u testiranju i električna i hibridna vozila za tvrtkinu dostavnu flotu od gotovo 200 vozila, a značajni napori ulažu se smanjenje otpada od hrane (koristeći povrat za stočnu hranu ili bioplinska postrojenja). Nabava robe i sirovina također je značajno materijalno pitanje pa se tvrtka ponosi činjenicom da 96% svih korištenih sirovina, materijala i usluga nabavlja od domaćih dobavljača.

Plaće porasle za 40% u dvije godine

Značajne napore tvrtka ulaže i u poticajno radno okruženje uključujući razne beneficije, timske aktivnosti  i edukacije, a plaće zaposlenika u posljednje dvije godine porasle su za čak 40%. Mlinar je primjer dobre prakse uspješnog uključivanja stranih zaposlenika u svoje timove. Na tu promjenu u radnom okruženju pozitivno su reagirali ostali zaposlenici i kupci. Mlinar je svoje pozitivno iskustvo u integraciji podijelio i s poslovnim partnerima. Danas u Mlinar Grupi radi 2.395 zaposlenika, 50% top menadžerskih pozicija obavljaju žene, a ujedno žene čine gotovo 80% zaposlenih na svim menadžerskim i rukovoditeljskim pozicijama.

Mlinar je lider u pekarskoj industriji zahvaljujući svom fokusu na inovacije i razvoj novih proizvoda. Svi zaposlenici doprinose transformaciji kompanije, osiguravajući snažan timski duh i zajedništvo. Kroz kontinuiranu kreativnost, inovacije te zapošljavanje mladih talenata, Mlinar gradi budućnost pekarstva, zaključio je predsjednik Uprave Mlinar Grupe, Mladen Veber.

PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox