MMF: Eurozona neka ne računa na gospodarski rast

Međunarodni monetarni fond očekuje pad aktivnosti u gospodarstvu eurozone u ovoj godini od 0,5 posto i upozorava da napetosti proizišle iz dužničke krize eurozone prijete globalnom gospodarskom rastu, izvijestla je talijanska novinska agencija ANSA, pozivajući se na nacrt najnovijih MMF-vih prognoza.

Time je očekivana stopa rasta za gospodarstvo 17-člane eurozone snižena za 1,6 postotnih bodova u odnosu na prijašnju procjenu, objavljenu u rujnu u sklopu MMF-ovih redovnih jesenjih Prognozi za svjetsko gospodarstvo, objavila je ANSA u četvrtak navečer.

MMF će najnovije ažurirane prognoze za svjetsko gospodarstvo objaviti 24. siječnja. Kako javlja ANSA, za Njemačku u MMF-u prognoziraju rast od svega 0,3 posto u 2012., koji bi u 2013. trebao ubrzati na 1,5 posto.

Teške godine za Italiju i Španjolsku

Za francusko gospodarstvo očekuju da će porasti za 0,2 posto u ovoj godini i za jedan posto u idućoj godini. S druge strane, Italiju i Španjolsku očekuju dvije godine negativnog rasta, pokazuje nacrt prognoza.

Tako za ovu godinu u MMF-u očekuju pad talijanskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 2,2 posto a španjolskog za 1,7 posto. Pad bi trebao usporiti u 2013., kada se očekuje pad talijanskog BDP-a za 0,6 posto, a španjolskog za 0,3 posto, objavila je ANSA.

U MMF-u za globalno gospodarstvo predviđaju rast od 3,3 posto u ovoj godini i u visini 4,0 posto u idućoj godini, čime su ranije procjene snižene za 0,7 odnosno 0,5 postotnih bodova. (Hina/jk)

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox