MMF i ECB spremni za novi program kupnje obveznica

Međunarodni monetarni fond u četvrtak je pozdravio odluku Europske središnje banke da pokrene novi i potencijalno neograničeni program kupnje obveznica kako bi pomogla prezaduženim zemljama eurozone da smanje svoje troškove zaduživanja te izrazio spremnost da surađuje u tom programu.

Akciju ECB-a vidimo kao važan korak prema jačanju stabilnosti i rasta u eurozoni, rekla je izvršna direktorica MMF-a Christine Lagarde.

MMF je spreman na suradnju unutar naših okvira. Odlučna primjena novog interventnog programa pomoći će obnovi novčane transmisije i podržati napore zemalja da se osigura financiranje po razumnoj cijeni, dok provode održive makroekonomske prilagodbe, dodala je Lagarde u priopćenju.

Predsjednik ECB-a Mario Draghi novinarima je ranije u četvrtak rekao da je novi plan usmjeren rješavanju poremećaja na tržištu obveznica i "neutemeljenih" strahova ulagača oko opstanka eura.

Tražit će se uključivanje MMF-a radi oblikovanja specifičnih uvjeta za pojedine zemlje i praćenje takvih programa, kazao je Draghi. (Hina/sh)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox