MMF nezadovoljan podcijenjenim juanom

Međunarodni monetarni fond (MMF) poziva Kinu da provede radikalne reforme financijskog sustava radi poticanja dugoročnog rasta, s tim da bi za početak trebala dopustiti slobodnije kretanje podcijenjenog juana.

 

MMF je pozitivno ocijenio tržišno-orijentirane reforme koje ta zemlja već provodi, ali je ustvrdio da Kina mora provesti sveobuhvatan plan uspostavljanja nove ravnoteže kako bi se to izvozu usmjereno gospodarstvo preorijentiralo na model usredotočen na domaću potrošnju. Time bi se povećali prihodi kućanstava, podupro razvoj sektora usluga i ojačala uloga Kine u globalnom financijskom sustavu a time smanjili rizici koje predstavlja njezin financijski sustav za globalni u cjelini, smatraju u MMF-u.

Kineski kapaciteti kako za prenošenje, tako i za izazivanje realnih šokova su u porastu, ukazujući na važnost njezine stabilnosti za svijet u cjelini. Budući da je dosadašnji izvozom potican rast izvor šokova, promjena ravnoteže u gospodarstvu je ključna. Preduvjet za financijsku reformu bi morala biti veća aprecijacija juana - kazao je šef MMF-ova izaslanstva u Kini Nigel Chalk.

Podcijenjeni juan

MMF je opetovano ocijenio kinesku valutu značajno podcijenjenom. Ustvrdio je također da je juan, unatoč svega 5,5-postotnoj aprecijaciji u odnosu na dolar u proteklih godinu dana, ustvari deprecirao prema košarici važnih svjetskih valuta u nominalnom i realnom izrazu. (Hina/mš)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox