MMF-ova prognoza: Rast BDP-a za 1,3 posto

Hrvatsko gospodarstvo ove bi godine trebalo ostvariti rast realnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 1,3 posto, a iduće u visini 1,8 posto, prognozira MMF u najnovijim proljetnim Svjetskim gospodarskim prognozama (WEO).

 

MMF tako za Hrvatsku u ovoj i idućoj godini očekuje povratak rasta gospodarstva, nakon pada realnog BDP-a u 2010. procijenjenog u visini 1,4 posto, pokazuju dalje proljetne prognoze.

Godišnja stopa inflacije prema harmoniziranom indeksu potrošačkih cijena Eurostata, statitističkog ureda Europske unije, u Hrvatskoj se u 2011. očekuje u visini 3,5 posto, nakon 1,0 posto u prošloj godini. Za 2012. godišnja inflacija prognozira se u visini 2,4 posto.

Manjak na tekućem računu hrvatske bilance plaćanja, promatran kao udio u BDP-u, procijenjen je u ovoj godini u visini 3,6 posto BDP-a i na toj bi se razini u postotnom iznosu trebao zadržati i u 2012., objavio je MMF. Za prošlu godina manjak je procijenjen u visini 1,9 posto.

 

Stopa nezaposlenosti

Što se tiče stope nezaposlenosti, MMF za ovu godinu prognozira da će ona iznositi 12,8 posto, nakon što je u prošloj godini procijenjena u visini 12,3 posto, dok bi se u 2012. trebala ponovo spustiti na 12,3 posto. U MMF-u pritom napominju da se definicije stope nezaposlenosti mogu razlikovati među zemljama.

U regiji nove Europe u cjelini u koju MMF svrstava Hrvatsku, rast gospodarstva očekuje se u visini 3,7 posto u 2011., nakon procjenjenog rasta od 4,2 posto u prošloj godini. U 2012. trebao bi ponovo ubrzati, na četiri posto.

U toj regiji još se nalaze Turska, Poljska, Rumunjska, Mađarska, Bugarska, Srbija, Litva, Latvija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija, Albanija i Kosovo.

 

Globalni rast

Usporedbe radi, susjednu Mađarsku očekuju stope rasta od po 2,8 posto u ovoj i idućoj godini, nakon u 2010. ostvarenog rasta od 1,2 posto. Rast bugarskog BDP-a očekuje se u visini tri posto u ovoj godini i 3,5 posto u idućoj, nakon skromnih 0,2 posto u prošloj godini.

Slovensko gospodarstvo trebalo bi porasti po stopi od dva posto u ovoj godini, a u idućoj za 2,4 posto, nakon što je lani poraslo za 1,2 posto.

Za globalno gospodarstvo MMF prognozira rast za 4,4 posto u ovoj godini i u visini 4,5 posto u 2012., koliko je prognozirano i u siječanjskom izdanju WEO-a. (Hina/SJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox