Mobilno bankarstvo

Internetsko i mobilno bankarstvo se danas sve više isprepliću – internetsko bankarstvo je kada putem pretraživača na desktop ili prijenosnom računalu pristupamo web stranici banke čiji smo klijenti dok za mobilni bankarstvo vrijedi pravilo pristupa preko mobilne aplikacije na pametnom telefonu.


Iako je SMS kao način mobilnog plaćanja u Hrvatskoj najzastupljeniji – koristi ga 71 posto građana (uz tendenciju pada), mobilno bankarstvo u Hrvatskoj koristi 44 posto korisnika bankarskih usluga, pokazuje nedavno istraživanje koje je proveo GfK Hrvatska.

Praktičnost i prednost mobilnog bankarstva je što u bilo kojem trenutku i s bilo kojeg mjesta, na kojem preko pametnog telefona ili tableta imamo pristup internetu, možemo obaviti razne vrste plaćanja, prijenos novca, provjeru uplate i stanja računa. Nakon što nabavimo mobilni uređaj putem kojeg ćemo obavljati plaćanja, uređaj je najčešće potrebno odnijeti u matičnu banku kako bismo u poslovnici autorizirali preuzimanje mobilne aplikacije na naš uređaj.

Nedostatak mobilnog bankarstva pred internetskim je najčešće upravo u tom detalju što pri sljedećoj promjeni telefona ponovo moramo ići u banku, iako pojedine banke odustaju od takve prakse. Imamo li internetsko bankarstvo, tu uslugu možemo koristiti i na prijenosnom računalu, na desktop računalu u tvrtki, kod kuće ili na putovanju, a i preko internetskog pretraživača mobitela možemo pristupiti našem bankarskom računu. U tom slučaju, za autorizaciju pristupa, moramo koristiti token ili virtualni PIN pa je to ipak jedan od nedostataka internetskog bankarstva dok s mobilnim bankarstvom samo putem PIN-a autoriziramo pristup i razne poslove koje obavljamo.

Prednost mobilnog bankarstva u današnje vrijeme neredovitih plaćanja postaje sve bitnije – ukoliko čekamo uplatu novca od klijenta te odmah taj iznos planiramo proslijediti drugom klijentu onda ne moramo sjediti u uredu i stalno provjeravati stanje nego možemo slobodno krenuti na put, na godišnji odmor ili pak možda u bolnicu odvesti bolesno dijete te u jednoj ruci pratiti promjene transakcija.

Mobilno bankarstvo je poput ureda u pokretu, s tim da je dostupno 24 sata na dan, nema čekanja i sve je vrlo jednostavno organizirano

U sigurnosnom pogledu internetsko bankarstvo je vrlo zaštićeno, banke su tradicionalne i ne prihvaćaju baš olako sve najnovije promjene koje se događaju u svijetu tehnologija. Ali, sigurni ste samo ako se pridržavate određenih pravila koja od vas traže pozornost i uočavanje naznaka moguće prijevare.

Jedan od najčešćih pokušaja prijevara, kojima su poslovni i privatni korisnici internetskog i mobilnog bankarstva izloženi su razne poruke koje možete dobiti, bilo preko elektronske pošte (e-maila), SMS poruka, telefonskih poziva i instant poruka. Poruke vam neće stići od vaše banke jer banka vas nikada u nekom od prethodno spomenutih kanala komunikacije neće tražiti da preko web stranice promijenite svoj PIN ili neke svoje podatke niti će vam u privitku maila poslati neke povjerljive dokumente.

Čak niti promjenu uvjeta poslovanja banke ne šalju klijentima u privitku pa budite oprezni jer na taj način možete zaraziti svoje računalo, a druga strana može nadgledati što radite te vas čak i preusmjeriti na lažne web stranice. To rade prevaranti koji se žele domoći vašeg računa, PIN-a i naziva vlasnika računa. Nekada ste ih mogli prepoznati po loše napisanom tekstu na hrvatskom jeziku, ali u novije vrijeme tu nema greške.

Za bilo kakvu promjenu banka će vas tražiti da dođete u njihovu poslovnicu, pa je to već jedan od načina na koji možete već na prvi pogled otkriti da se radi o pokušaju prijevare. Prijavite li to svojoj banci, učinit ćete dobru stvar jer će banka i nadležne institucije krenuti u potragu za prevarantima.

Nemojte misliti kako se prevaranti koriste lažnim mail adresama pa ćete na taj način prepoznati da je riječ o pokušaju prijevare – oni su u stanju koristiti potpuno identičnu mail adresu od banke, kao što mogu poslati mail koji će primatelju izgledati kao da je poslan s vaše službene mail adrese.

Za one koji ipak kliknu na link u mailu i odluče provjeriti web stranicu, pronaći će identične podatke jer kopirati neku web stranicu zaista nije nikakav problem. Zbog svega toga je mobilno bankarstvo najsigurniji način korištenja bankarstva u pokretu te većina korisnika neće imati nikakve probleme u radu.

Ured za van

Pojam ured za van postaje sve popularniji pa korisnici za uobičajene svakodnevne poslove ne moraju biti pored svojeg računala – putem clouda mogu pristupiti svim dokumentima tvrtke, mijenjati ih, prosljeđivati, obavljati sve vrste plaćanja preko Android i iOS uređaja spojenih na internet. Primjer praktičnog mobilnog bankarstva za poslovne korisnike je RBA mBIZ koji autorizacije vaših naloga za plaćanje omogućuje putem otiska prsta, dok se uz kameru mobitela i barkod na uplatnici mogu obaviti plaćanja uz samo dva klika.

Autor: Krunoslav Ćosić

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox