Moguće povećanje kamata u eurozoni; Euro nadomak 1,40 USD

Signali iz Europske središnje banke da bi kamate u eurozoni mogle biti povećane već idućega mjeseca potaknuli su na valutnim tržištima rast tečaja eura prema dolaru treći tjedan zaredom.

 

Tečaj eura prema američkoj valuti skočio je prošloga tjedna 1,7 posto, na 1,3985 dolara. U petak se u jednom trenutku, po prvi puta od lanjskog studenoga, probio i iznad razine od 1,40 dolara. Euro je ojačao i u odnosu na japansku valutu, pa je njegova cijena skočila 2,4 posto, na 115,10 jena.

 

Povećanje kamata u eurozoni moguće već na idućem sastanku čelnika ECB-a u travnju

Činimo sve što je potrebno kako bismo očuvali stabilnost cijena u srednjem roku, koristeći se pritom instrumentima kamatnih stopa, kao i drugim standardnim i nestandardnim mjerama. Nikad se unaprijed ne obvezujemo. Odluka o tome bit će donijeta na idućem sastanku upravnog vijeća - kazao je Trichet, nakon prošlotjedne sjednice čelnika ECB-a na kojoj su zadržane postojeće kamatne stope od rekordno niskih jedan posto.

Prije njegove izjave prevladavalo je mišljenje da kamatnjaci neće biti podignuti prije kraja godine - ističe Silvio Peruzzo iz Royal Bank of Scotlanda.

 

Za razliku od ECB-a, američki Fed i dalje će voditi vrlo popustljivu monetarnu politiku

Čelnike američke središnje banke najviše zabrinjava slabost tržišta rada. Doduše, posljednji podaci ukazuju na poboljšanja na tom tržištu. U petak je objavljeno da je u SAD-u u veljači otvoreno oko 190.000 novih radnih mjesta, pri čemu je stopa nezaposlenosti pala s 9 na 8,9 posto, najnižu razinu od travnja 2009.

Vidljiva su postupna poboljšanja na tržištu rada, no nedovoljna da bi Fed promijenio politiku - kaže Paresh Upadhyaya.

Osim uvjerenja da će niske kamate umanjiti privlačnost američke imovine, dolar pogađa i rast cijena nafte na svjetskim tržištima, jer je američko gospodarstvo više izloženo višim cijenama energenata. Daljnji rast cijena nafte mogao bi izazvati pad potrošnje Amerikanaca, a to bi potkopalo oporavak gospodarstva koje ponajviše ovisi upravo o potrošnji.

Zbog nemira na Bliskom istoku, švicarski je franak, koji slovi za sigurniju investiciju u nesigurna vremena, i prošloga tjedna ojačao prema američkoj valuti. Tečaj dolara pao je 0,2 posto, na 0,9262 franka. No, cijena eura prema 'švicarcu' skočila je prošloga tjedna 1,4 posto, na 1,2947 franaka. (Hina/DK)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox