MOL odustaje od Nabucca?

Mađarska naftna kompanija MOL objavila je da je projekt plinovoda Nabucco, kojim Europa želi smanjiti ovisnost o ruskom plinu, pun neizvjesnosti i upozorila da bi se iz njega mogla povući.

Postoje mnogobrojne neizvjesnosti oko projekta Nabucco koje je teško zanemariti, ističe Mol u priopćenju objavljenom u utorak. "Neizvjesno je financiranje kao i opskrba plinom, dodaje.

Priopćenje je objavljeno dan nakon što je mađarski premijer Viktor Orban spomenuo mogućnost povlačenja MOL-a iz tog međunarodnog projekta.

"Nabucco u poteškoćama"

Nisam stručnjak za to pitanje, no mislim da će čak i mađarska tvrtka MOL napustiti taj projekt, rekao je Orban u ponedjeljak navečer u Bruxellesu. Nabucco je u poteškoćama, dodao je.

I dalje smo zainteresirani za diverzifikaciju opskrbe energijom, no kao neovisna privatna kompanija moramo također opravdati svoja ulaganja našim dioničarima, objašnjava MOL.

U Nabuccu sudjeluju austrijski austrijski OMV, mađarski MOL, rumunjski Transgaz, bugarski Bulgargaz, turski Botas i njemački RWE. Plinovod dug 3300 kilometara trebao bi povezati plinska polja središnje Azije s Europom preko Turske i jugoistočne Europe, zaobilazeći Rusiju. (Hina/jk)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox