MOL poručuje Vladi: Vrijeme je sjetve, a ne žetve

Borba hrvatske vlade i mađarskog MOL-a oko Ine djeluje poput natezanja dvoje djece, no ipak s puno važnijim posljedicama. Nakon što je Vlada prošlog vikenda tvrtke u većinskom ili pretežnom državnom vlasništvu zadužila da, ukoliko posluju s dobiti, polovicu dobiti odvoje za isplatu dividendi, MOL reagira – Upravi i NO-u Ine predložit će da se Inina dobit iz prošle godine zadrži u poduzeću i iskoristi za daljnja ulaganja, piše Novi list.

 

Ova dobit iznosi 958 milijuna kuna, ostavi li se u zakonskim rezervama 90, a u zadržanoj dobiti 449 milijuna kuna, Vlada i MOL bi ostatak podijelili, otprilike 200 milijuna po strani.

MOL drži da je "vrijeme sjetve, a ne žetve" i da se Inina sredstva trebaju iskoristiti za budućnost, a ne sadašnjost i da tim novcem treba ostvariti daljnja ulaganja, no zadnju riječ će ipak imati Glavna skupština dioničara koja počinje 16. svibnja.

Inače, hrvatska vlada i mirovinski fondovi imaju 48,89 posto dionica, MOL 47,26 posto, a tajanstveni kupac, čiji identitet HANFA i DORH već neko vrijeme pokušavaju doznati, 1,44 posto. Preostali dioničar imaju ostatak, dakle oko 2 posto. (MJ)

 

Izvor: Novi list, 7. travanj 2011.
Foto: www.ina.hr

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox