MOL poslovao s neto dobiti unatoč novom "kriznom porezu" za energetski sektor

Mađarska naftna i plinska grupa MOL u je izvijestila da je treće tromjesečje zaključila s neto dobiti od 92,1 milijarde mađarskih forinti (448 milijuna dolara), poglavito zahvaljujući dobrim rezultatima u segmentu naftne proizvodnje i istraživanja a unatoč novom "kriznom porezu" za energetski sektor.

Neto dobit mađarske kompanije od ukupnih operacija uključujući i posebne stavke, poput učinaka novog poreza koji je uvela mađarska vlada, u trećem je tromjesečju tako poskočila na 92,1 milijardu forinti, s 12,9 milijardi u istom razdoblju prošle godine, navodi se u poslovnom izvješću.

Usporedbe radi, u drugom je tromjesečju MOL poslovao s neto gubitkom od 43,2 milijarde forinti.

Operativna dobit MOL-a, isključujući posebne stavke, u trećem je tromjesečju utrostručena na godišnjoj razini, na 125,9 milijardi forinti, priopćila je kompanija.

Posebne stavke uključuju sredstva rezerviranja u iznosu od 15,5 milijardi forinti za zbrinjavanje viška zaposlenika u hrvatskoj naftnoj industriji Ini i iznos od gotovo 20 milijardi forinta rezerviran za krizni porez za ovu godinu.

Rast u segmentu naftne proizvodnje i istraživanja pripisuje se snažnom doprinosu međunarodnog poslovanja, a značanije poboljšanje bilježi i segment rafinerijskog poslovanja i marketinga u odnosu na nisku bazu, s većim obujmom prodaje u i dalje izazovnom okruženju - kaže se u priopćenju MOL-a.

Operativna dobit u segmentu proizvodnje nafte i istraživanja, isključujući posebne stavke, uvećana je u trećem tromjesečju na 81,7 milijardi forinti, sa 74,1 milijarde forinti u drugom tromjesečju, zahvaljujući većem obujmu proizvodnje, poglavito u Siriji i Hrvatskoj, višim cijenama sirove nafte, te slabljenju forinte i hrvatske kune u odnosu na američki dolar, tumače dalje u MOL-u.

U segmentu rafinerijskog poslovanja i marketinga rast operativne dobiti u MOL-u uglavnom pripisuju većem obujmu prodaje u navedenom razdoblju.

U MOL-u očekuju da će kapitalna potrošnja u 2010. iznositi od 350 do 360 milijardi forinti, što je u skladu s ciljanim razinama, kazao je glavni financijski direktor MOL-a Jozsef Molnar.(Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox