Mol zaključio tromjesečje s neto dobiti od 292 milijuna dolara

Mađarska naftna i plinska grupa Mol objavila je da je u drugom tromjesečju ostvarila neto dobit od 54 milijarde forinti (292 milijuna dolara) zahvaljujući snažnim rezultatima odjela za istraživanje i proizvodnju.

U istom tromjesečju prošle godine grupa je zabilježila gubitak od 43,2 milijarde forinti (200 milijuna dolara) ali je u prva tri ovogodišnja mjeseca njezina neto dobit iznosila 92,7 milijardi forinti (465 milijuna dolara). U anketi koju je objavio vodeći portal za poslovne informacije Portfolio.hu analitičari su u prosjeku očekivali neto dobit od 46,5 milijardi forinti. Segment istraživanja i proizvodnje dao je glavni doprinos dobiti (u prvoj polovini godine) zahvaljujući povećanoj međunarodnoj proizvodnji i doprinosu zaradi - kazao je u poslovnom izvješću izvršni direktor tvrtke Zsolt HernadiKako bi se dodatno poboljšalo generiranje dobiti namjeravamo realizirati intenzivne programe ulaganja u Rusiji, Siriji, kurdistanskoj regiji u Iraku i, naravno, u središnjim zemljama srednje i istočne Europe - dodao je.

U odjelu istraživanja i prozivodnje operativna dobit ako se izuzmu posebne stavke pala je na 74,4 milijarde forinti, s 87,5 milijardi u prvom tromjesečju, budući da je slabiji dolar djelomice amortizirao pozitivan utjecaj rasta cijena sirove nafte, stoji u Mol-ovu priopćenju. U drugom prošlogodišnjem tromjesečju odjel je ostvario operativnu dobit od 71,7 milijardi forinti. Mol-ov odjel rafinerijskog poslovanja i marketinga ostvario je operativnu dobit ako se izuzmu posebne stavke od 17,2 milijarde forinti, u odnosu na 39,1 milijardu forinti u prvom tromjesečju. U prošlogodišnjem drugom tromjesečju grupa je ostvarila dobit od 13,4 milijarde forinti. Neto prihodi iznosili su u drugom tromjesečju 1.298,4 milijarde forinti, u odnosu na 1.177,2 milijarde koliko su iznosili u prva tri mjeseca ove godine. U prošlogodišnjem drugom tromjesečju grupa je ostvarila neto prihode u iznosu 1.053,8 milijardi forinti. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox