Moody's HEP-ovim obveznicama dao negativnu prognozu

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Agencija Moody's ocijenila je u ponedjeljak obveznice u vrijednosti 500 milijuna dolara koje je izdala Hrvatska elektroprivreda (HEP) ocjenom 'Ba2', uz negativnu prognozu. 

Riječ je o euroobveznicama denominiranima u dolarima, bez državnih jamstava, s prvenstvom naplate, koje je HEP izdao početkom studenog. Dospijevaju na naplatu 2017. a nose kuponsku kamatu i prinos od šest posto. Dodijeljeni rejting Ba2 odražava istu ocjenu kakva je dodijeljena i ostalim HEP-ovim neosiguranim obveznicama s prvenstvom naplate i u skladu je s HEP-ovim rejtingom Ba2, tumači potpredsjednik Moody'sa, viši analitičar i glavni analitičar za HEP Richard Miratsky. Neto prihod od izdanih obveznica HEP će upotrijebiti za povrat duga u iznosu 260 milijuna eura, a ostatak će iskoristiti za financiranje kapitalne potrošnje i za ostale potrebe, navodi Moody's u priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

Prema financijskim rezultatima do 30. lipnja ove godine HEP nije ispoštovao pojedine odredbe iz ugovora o kreditima u vrijednosti oko 20 posto ukupnog duga kompanije, napominju u Moody'su. Polovina tih kredita s prekršenim ugovornim odredbama pokrivena je jamstvima hrvatske vlade. Kreditori su se odrekli instrumenata koji im stoje na raspolaganju zbog neispunjavanja odredbi do iduće provjere 31. prosinca ove godine, navode u Moody'su. Slabiji financijski rezultati povezani su sa sušom koja je rezultirala znatno nižom profitabilnošću i novčanim tokom, budući da polovinu HEP-ovih instaliranih kapaciteta čine hidroelektrane, napominju u Moody'su.

Očekuju da će s obzirom na očekivane pojačane padaline i prošireni prostor za poštivanje ugovornih odredbi HEP ispuniti sve financijske obveze do kraja godine. Mogući gubitak ulagača na toj obveznici u slučaju stečaja poduzeća (LGD) u Mood'ysu su vrednovali ocjenom LGD4, što znači da bi se mogao kretati u rasponu od 50 do 70 posto. Negativna prognoza "odražava ograničenu vidljivost kada je u pitanju financiranje poslovanja i izloženost kratkoročnom dugu", ističe se u priopćenju.

U Moody'su upozoravaju da bi HEP-ov rejting mogao biti dodatno snižen ako kompanija ne bude refinancirala kredite čije je ugovorne odredbe prekršila. Rejting bi se mogao naći pod pritiskom i u slučaju "slabljenja HEP-ova kreditnog profila zbog nastavljenog pretjeranog oslanjanja na kratkoročni dug odnosno zbog slabijeg financijskog profila", upozoravaju. (Hina/HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox