Moody's povisio prognozu za Tursku

Agencija Moody's pohvalila je u utorak tursko gospodarstvo, povisivši prognozu za turski dug sa stabilne na pozitivnu, ali je također upozorila da država mora ojačati javne financije kako bi stvorila uvjete za podizanje rejtinga u budućnosti.

Gospodarstvo se "pokazalo neočekivano snažnim i oporavilo se na razinu iz razdoblja prije krize", kazala je potpredsjednica Moody'sa i stručnjakinja za Tursku Sarah Carlson, aludirajući na globalnu gospodarsku krizu.

Moody's je također istaknuo da će povisiti prognozu rasta turskog gospodarstva u ovoj godini na 6,5 posto, te na 5,0 posto u 2011.

Prognoza za Tursku sada je 'pozitivna', u odnosu na dosadašnju 'stabilnu'. Turska trenutno ima rejting Ba2 za zaduživanje u domaćoj i inozemnim valutama.

Eventualno podizanje tog rejtinga ovisi o stanju u javnim financijama, upozorila je Carlson - posebice s obzirom na značajnu vanjsku ranjivost zemlje, kao što je veliki manjak u njezinoj tekućoj bilanci plaćanja, i na njezino oslanjanje na priljev inozemnog kapitala u financiranju tog manjka, umjesto na izravna strana ulaganja. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox