Moody’s snizio rejting Japana zbog duga i političke nestabilnosti

Agencija za izdavanje kreditnih rejtinga Moody’s Investor Service snizila je kreditni rejting Japana, navevši kao razlog slabe izglede za gospodarski rast, golemu zaduženost države i stalnu političku nestabilnost.

Moody’s je snizio je snizio rejting japanskim državnim obveznicama s Aa2 na Aa3. Novi rejting je za tri stupnja ispod vrhunskog Moody’sova rejtinga – Aaa. Daljnji izgledi za rejting su stabilni, naveo je Moody’s u svom priopćenju.

Ovim potezom Moody’sov rejting za Japan usklađen je s onim ostalih najvažnijih agencija za kreditni rejting u svijetu. I Standard & Poor’s i Fitch, naime, drže rejting Japana tri stupnja ispod vrhunskoga.

Još u svibnju Moody’s je upozorio da bi mogao sniziti japanski rejting, jer je to treće po veličini gospodarstvo u svijetu ponovno kliznulo u recesiju nakon razornog potresa i tsunamija u ožujku. Česte promjene u administraciji, pak, onemogućuju japanskoj vladi usvajanje učinkovitih dugoročnih gospodarskih i fiskalnih politika, napominje Moody's. (Hina/jk)

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox