Može li hrvatska javna uprava konkurirati kad je u pitanju inovativnost?

Europska komisija raspisala je natječaj „Europska nagrada za inovacije u javnoj upravi“ kako bi nagradila one koji su inovacijama postigli poboljšanje rada javne uprave te potaknula ostale na moderniji i inovativniji pristup radu. Ima li Hrvatska tu šanse?

 

Europsku nagradu za inovacije u javnoj upravi dobit će devet najinovativnijih inicijativa, po tri u svakoj kategoriji, koje su pokrenula europska tijela javne uprave. Tom nagradom Komisija želi nagraditi izvrsnost i inovacije koje pomažu građanima i tvrtkama, donose poboljšanje života i rada te potiču istraživanje i obrazovanje.

Prva kategorija obuhvaća inicijative za građane, primjerice posebnu pomoć starijim osobama, ekološki prihvatljiv javni prijevoz i slično. U drugu kategoriju spadaju inicijative za poduzeća, primjerice umrežavanje, platforme za početnike, potpora poduzetnicima u području e-trgovine i sl., a treću kategoriju čine inicijative za obrazovanje i istraživanje, npr. novi pristupi u stručnom osposobljavanju, bolje okruženje za učenje u školama te poduzetništvo istraživača.

Rok za prijavu je 15. veljače 2013. godine, a devet pobjedničkih inicijativa bit će nagrađeno sa po 100.000 eura. Pobjednici će biti odabrani na temelju četiri kriterija: originalnost inicijative i mogućnost širega korištenja istog modela; gospodarski učinak inicijative na društvo; relevantnost inicijative u odnosu na probleme s kojima se društvo trenutačno suočava te plansko korištenje dodijeljenih sredstava. Na natječaj se mogu prijaviti tijela državne uprave te regionalne i lokalne samouprave država članica EU i pridruženih država članica europskog okvirnog programa za istraživanje (FP7), među kojima je i Hrvatska.

Svoje inovacije na natječaj mogu prijaviti primjerice ministarstva, županije, gradovi i općine. Inicijative koje se prijavljuju moraju trajati od jedne do četiri godine te biti u vlasništvu prijavitelja. Uprave kojima su već bila dodijeljena novčana sredstva od institucija EU za istu inicijativu ne mogu sudjelovati na natječaju. Tijela javne uprave mogu prijaviti svoje inicijative putem internetskih stranica: www.ec.europa.eu/admin-innovators. (PS)

 

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox