Na Sajmu stipendija Ministarstvo znanosti i obrazovanja predstavlja velik broj novih državnih stipendija

Nadolazeći Sajam stipendija i visokog obrazovanja u Zagrebu i Rijeci pomaže učenicima i studentima u pronalasku najprikladnije stipendije


Hrvatska s 28,7% visokoobrazovanih ima jedan od najnižih udjela visokoobrazovanih u EU. U cilju povećanja udjela visokoobrazovanih, Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH će na ovogodišnjem Sajmu stipendija i visokog obrazovanja predstaviti veliki broj novih stipendija koje dodjeljuje studentima lošijeg socio-ekonomskog statusa te studentima koji studiraju u STEM području. Stipendijama se nastoji motivirati učenike da u većem broju upisuju studije te pomoći onima koji studiraju da uspješno završe studije. Sajam stipendija i visokog obrazovanja organizira se kako bi se građanima pomoglo u pronalasku informacija i savjeta o različitim mogućnostima putem kojih mogu pokriti troškove studiranja. Sajam se održava 16. listopada 2018. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu te 18. listopada 2018. na kampusu Sveučilišta u Rijeci u organizaciji Instituta za razvoj obrazovanja (IRO). Glavni pokrovitelj Sajma je Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH.

Hrvatska ima 28,7% visokoobrazovanih u populaciji od 30-34 godine, dok je prosjek EU-a 39,9%. Cilj EU-a je da sve države članice imaju 40% visokoobrazovanih do 2020. Cilj hrvatske Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije je dostići 35% visokoobrazovanih do 2020. Nizak trenutni udio visokoobrazovanih predstavlja opasnost za daljnji društveni i gospodarski razvoj Hrvatske. Jedan od ciljeva Sajma je potaknuti što je moguće više srednjoškolaca da upišu studij te da se olakša trenutnim studentima da što uspješnije završe studij i pronađu prikladan posao.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH (MZO) nastoji povećati broj visokoobrazovanih znatnim povećanjem broja stipendija onima koji imaju najveću potrebu za financijskom pomoći. MZO je 2017./2018. znatno povećao broj stipendija koje dodjeljuje studentima nižeg socio-ekonomskog statusa – pored 5,000 postojećih državnih stipendija po ovom kriteriju, uveo je dodatnih 5,000 stipendija godišnje. Osim na temelju socio-ekonomskog statusa, MZO je pokrenuo dodjeljivanje novih 3,400 državnih stipendija godišnje u STEM području. Sve ove stipendije bit će predstavljene na ovogodišnjem Sajmu, a novina je da će se studenti moći na Sajmu prijaviti on-line putem za državne stipendije zbog toga jer je MZO uveo unaprijeđenu on-line platformu za prijavljivanje državnih stipendija.

Ulaz na Sajam je besplatan. Kako je izgledao prošlogodišnji Sajam možete vidjeti u videu (https://vimeo.com/268734987), a više informacija o Sajmu možete pronaći na web stranici Stipendije.info (www.stipendije.info/hr/sajam) i na Facebook stranici Tražim stipendiju (www.facebook.com/trazim.stipendiju).

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox