Najnepouzdaniji platiše dolaze iz istočne Europe

U prosjeku, veća je vjerojatnost da će građanstvo i pravni subjekti u zapadnoj Europi podmiriti vlastita dugovanja u rokovima dospijeća u odnosu na one u istočnoj Europi. U zapadnoj Europi više od 75 % svih računa plaća se na vrijeme dok u istočnoj Europi u prosjeku svega 63%, pokazuju rezultati Instituta za istraživanje tržišta Ipsos, provedenog u ime međunarodne EOS Grupacije.

Među najpozdanije europske platiše spadaju tvrtke u Njemačkoj, Bugarskoj i Španjolskoj. U segmentu privatnih potrošača na vrijeme se najviše plaćaju računi u Njemačkoj, Belgiji, i Velikoj Britaniji. Kupci u Grčkoj spadaju u nepouzdane platiše, a slijede ih kupci u Slovačkoj i Rusiji.

Dospijeće potraživanja vrše pritisak na poslovanje u istočnoj Europi
Jedan od rezultata EOS istraživanja pokazuje kako se razina profesionalnosti u upravljanju potraživanjima bitno razlikuje. U zapadnoj Europi čak 69% ispitanih tvrtki koristi vanjske usluge profesionalnog upravljanja potraživanjima, dok se 37,8% oslanja u vlastitu stručnost. Još jedan od značajnih rezultata svakako je i podatak kako 20,5 % tvrtki u istočnoj Europi smatra kako je problem likvidnosti rezultat dospijelih, a nenaplaćenih dugovanja. Samo 9% tvrtki u zapadnoj Europi smatra da je suočeno s istim problemom. 

Značajna razlika dospijeća plaćanja 

EOS istraživanjem također je utvrđena značajna razlika u dospijećima plaćanja. U Njemačkoj i Rusiji tvrtke odobravaju najkraći rok plaćanja, u prosjeku između 16 i 18 dana. U Grčkoj i Španjolskoj, kupcima stoji na raspolaganju period od 61 i 70 dana za podmirenje računa. U svim ispitanim zemljama privatni potrošači dužni su podmiriti dugovanja u kraćem periodu nego što je to slučaj kod pravnih osoba. 
Kod predviđanja budućih trendova plaćanja, većina Europljana je suglasna te predviđa nastavak postojeće prakse plaćanja u sljedeće dvije godine. Samo tvrtke u Grčkoj predviđaju pogoršanje trenutne situacije. (PS/JK)

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox