Najskuplji kredit: Niže kamate za građane koji koriste minuse

Savjet HNB-a odlučio je smanjiti eskontnu kamatu s devet na sedam posto, pa su tako kamate na potrošačke kredite i zatezne kamate koje su građani na minuse plaćali najviše 14 posto sada biti 12 posto, a tvrtkama se smanjuju s 25 i pol na 22 i pol posto, piše dnevnik.hr.

 

U ovim teškim vremenima građani u minusima vide spas ni ne sluteći koliko novaca bace u vjetar, ali kada je preživljavanje u pitanju onda se ne pita. Ovisno o visini minusa dužnici su bankama do sada plaćali i po nekoliko stotina mjesečno zateznih kamata, no sada će se taj iznos smanjiti, pa će dobro doći i koja kuna ''viška''.

Analitičari i tvrtke nisu veliku pozornost pridali ovom potezu HNB-a smatrajući je administrativnom mjerom, ali uvijek dobrodošlom. Naime, minusi su uvijek najskuplje vrste kredita koje građani najviše koriste što pokazuje i brojka od sedam milijardi kuna minusa prošle godine. Ako se u obzir uzmu sadašnje odluke, građani koji su imali minuse oko 10 tisuća kuna te plaćali i do 1400 kuna kamata, sada će u novčanicima imati dvjestotinjak kuna više. No, sindikati svejedno upozoravaju da građani što hitnije počnu mijenjati svoje navike i smanje svoje minuse na računima. (SJ)

 

Izvor: www.dnevnik.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox