Najveća dobit u prerađivačkoj industriji, a najmanja u građevinarstvu

Bruto dobit u poslovanju u prvih devet mjeseci prošle godine u Hrvatskoj je ostvarena u 17 područja djelatnosti, a u tri su zabilježeni bruto gubici odnosno rashodi veći od prihoda, pokazuju podaci Financijske agencije.

Ukupna bruto dobit poduzetnika u Hrvatskoj u prvih devet prošlogodišnjih mjeseci iznosila je 25,4 milijarde kuna i bila je 39,4 posto veća u odnosu na isto razdoblje godine prije. Bruto dobit ostvarena je u svim područjima djelatnosti osim u rudarstvu, građevinarstvu i poslovanju nekretninama. Pritom su u poslovanju nekretninama rashodi bili veći od prihoda za 837 milijuna kuna, u rudarstvu i vađenju 127 milijuna i građevinarstvu 122 milijuna kuna.

U prethodnim godinama najveća bruto dobit ostvarena je u trgovini, ispred informacija i komunikacija i prerađivačke industrije. No u prvih devet mjeseci 2011. najveću bruto dobit ostvarila je prerađivačka industrija ispred trgovine i informacija i komunikacija, što je, međutim, rezultat izvanrednih prihoda u procesu restrukturiranja brodogradnje, a ne povećane proizvodnje, kažu u Fini. Poduzetnici iz prerađivačke industrije zabilježili su 11,6 milijardi kuna bruto dobiti, što je 45,8 posto ukupne bruto dobiti hrvatskih poduzetnika. Trgovci su ostvarili 4,3 milijarde kuna bruto dobiti ili 17 posto ukupne bruto dobiti u poduzetništvu Hrvatske, a na trećem mjestu su poduzetnici u informacijama i komunikacijama s ostvarenih 2,5 milijardi kuna ili 9,8 posto ukupne bruto dobiti. U odnosu na prvih devet mjeseci 2010. bruto dobit je povećana u prerađivačkoj industriji za 113,2 posto, u trgovini za 10,6 posto, informacijama i komunikacijama za 7 posto, a u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima za 12,7 posto. 

Od važnijih djelatnosti u Fini izdvajaju bruto gubitak od 122 milijuna kuna građevinarstva, nakon bruto dobiti od 938 milijuna kuna u prvih devet mjeseci 2010. godine. U istom razdoblju, za 41,7 posto povećana je bruto dobit poduzetnika u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, na 795 milijuna kuna. Veći je broj poduzetnika koji su poslovali s bruto gubitkom od onih s bruto dobiti u sedam od 20 djelatnosti. Pritom je u građevinarstvu od 11.574 poduzetnika njih 6.599 ili 57 posto imalo bruto gubitak. U pružanju smještaja, pripremi i usluživanju hrane također je bilo više poduzetnika koji su poslovali s bruto gubitkom, njih 2.614 ili 51,9 posto. (Hina/HT)

 

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox