Najveće europske banke na pregledu kod Moody'sa

Agencija za rejtinge Moody's je objavila da preispituje rejtinge oko 114 europskih banaka i financijskih grupa, uključujući i mnoštvo vodećih kompanija, radi njihova mogućeg sniženja, navodeći kao razlog dužničku krizu u eurozoni.

Od najvećih bankovnih grupa koje se navode dvije su njemačke, Deutsche Bank i Commerzbank, te britanske HSBC i Royal Bank of Scotland, nizozemski ING, španjolska Santander i talijanski Unicredit. Među ostalima na listi od francuskih banaka nalaze se BNP Paribas, Societe Generale i Credit Agricole, te Natixis, stoji nadalje u priopćenju Moody'sa.

Te se odluke nadovezuju na upozorenje Moody's Investors Servicea iz siječnja da će vjerojatno sniziti rejtinge nekoliko banaka, ponajprije u Europi, s obzirom na pritiske u gospodarstvu koje je izazvala dužnička kriza.

Sječa na sve strane

Moody's je u četvrtak upozorio i na moguće sniženje rejtinga 17 banaka i tvrtki za vrijednosne papire s raširenim globalnim operacijama na tržištima kapitala, uključujući švicarski UBS i Credite Suisse, te američki Morgan Stanley. U ponedjeljak je Moody's snizio rejtinge šest zemalja EU-a, uključujući Italiju, Španjolsku i Portugal, a sniženjem najvišeg rejtinga zaprijetio je Francuskoj, Britaniji i Austriji, promijenivši im prognoze iz stabilne u negativnu.

Rejtinzi su također sniženi i Sloveniji, Slovačkoj i Malti. Za svih tih devet zemalja u obrazloženju odluke Moody's je u ponedjeljak naveo njihovu "veću ranjivost na rastuće financijske i makroekonomske rizike proizišle iz krize u eurozoni". (Hina/jk)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox