Najveći pad industrijske aktivnosti eurozone u tri godine

Industrijska aktivnost 17-člane eurozone u srpnju je smanjena na najnižu razinu u protekle tri godine, pokazalo je u srijedu objavljeno izvješće londonske istraživačke tvrtke Markit.

PMI indeks industrijske aktivnosti u eurozoni, koji izrađuje ta tvrtka za prikupljanje i obradu podataka, u srpnju je smanjen na 44 boda, sa 45,1 boda u prethodnom mjesecu. Vrijednosti indeksa ispod 50 bodova ukazuju na pad aktivnosti.

Pad indeksa u srpnju proizlazi iz bržeg pada proizvodne aktivnosti, novih narudžbi i zaposlenosti u sektoru industrije. Industrijska aktivnost bilježi tako pad već 12 mjeseci zaredom i trenutno je na najnižoj raziniu u proteklih 37 mjeseci, objavio je Markit.

Glavni ekonomist Markita Chris Williamson kaže da je sektor industrije očito na putu da postane najveći uteg gospodarskom rastu u trećem tromjesečju.

Eurozona je suočena s izrazitijim padom ponovno u recesiju, upozorava Williamson, pojašnjavajući kako se veće stope pada industrijske aktivnosti i novih narudžbi očituju u smanjenom broju zaposlenih i nižim zalihama. (Hina/sh)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox