Najviše novca MMF-u dat će eurozona i Japan

Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde pozdravila je obećanja koja je dobila iz Švicarske, Poljske i drugih zemalja o 34 milijardi dolara dodatnog financiranja Fonda.

Osiguranje dovoljnih sredstava za fond u borbi protiv krize i za promicanje svjetske gospodarske stabilnosti u interesu je svih naših članica, naglasila je Lagarde u svom priopćenju.

MMF je naveo da su "Švicarska i druge zemlje" obećale 26 milijardi dolara za povećanje sredstava fonda, dok je s Poljskom dogovoreno daljnjih osam milijardi dolara. To sad ukupno iznosi oko 320 milijardi dolara obećanih do sada. Naravno da me ohrabruje tako snažno iskazivanje potpore fondu i radujemo se daljnjim obećanjima našeg šireg članstva, rekla je čelnica MMF-a.

Potrebno oko 400 milijardi dolara

U razgovoru za Frankfurter Allgemeine Zeitung objavljen ovoga tjedna, Lagarde je kazala da je MMF-u potrebno oko 400 milijardi dolara sredstava kojima bi proširio svoje kapacitete za pomoć državama u krizi.

To je znatno ispod izvornog ciljanih 500 milijardi dolara. Prošli je tjedan Lagarde izvijestila da će fond smanjiti ciljana sredstva, navodeći pritom kao razlog blago popuštanje financijskih napetosti, kako u svijetu tako i u eurozoni.

Najveći financijski doprinos MMF-u stigao je iz eurozone, koja je obećala oko 200 milijardi dolara, te iz Japana, koji se obvezao na 60 milijardi dolara. MMF se nada da će ugovoriti još doprinosa, posebice iz velikih gospodarstava u nastajanju poput Kine, Rusije, Brazila i Indije, tijekom redovnog proljetnog zasjedanja MMF-a i Svjetske banke, koji počinje u petak u Washingtonu. (Hina/jk)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox