Nakon dogovora EU-a euro porastao, idućih dana moguć pad

Nakon dogovora europskih lidera o načinu rješavanja dužničke krize, na valutnim je tržištima euro prošloga tjedna znatno ojačao, no idućih bi dana njegov tečaj mogao pasti jer je sve izglednije da će Europska središnja banka uskoro olabaviti monetarnu politiku.

Tečaj eura prema američkoj valuti ojačao je prošloga tjedna 1,8 posto, na 1,4150 dolara, dok je u odnosu na japansku valutu porastao 1,2 posto, na 107,25 jena. Dolar je, pak, oslabio prema jenu, pa je njegov tečaj skliznuo 0,7 posto, na 75,75 jena. U četvrtak je u jednom trenutku zaronio na najnižu razinu u povijesti, 75,66 jena.

Nakon što je na summitu čelnika eurozone postignut dogovor s bankama o otpisu 50 posto grčkog duga, dokapitalizaciji banaka i povećanju kreditnih kapaciteta kriznog fonda eurozone, u četvrtak je euro snažno ojačao. Njegov je tečaj u jednom trenutku dosegnuo 1,4248 dolara, najvišu razinu u sedam tjedana.

Međutim, već u petak zaronio je ispod 1,42 dolara, što je posljedica slabe aukcije talijanskih državnih obveznica na kojoj je zabilježen novi najveći prinos od priključenja Italije eurozoni. Prinos po 10-godišnjim obveznicama dosegnuo je 6,06 posto, dok je mjesec dana prije iznosio 5,86 posto.

Analitičari kažu da euro ostaje ranjiv, budući da eurozona još treba pronaći sredstva za povećanje kriznog fonda. Postoje i dalje sumnje da će europski fond za financijsku stabilizaciju (EFSF), povećan s 440 milijardi na oko 1.000 milijardi eura, biti dostatan za suzbijanje krize. (Hina)

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox