Nakon izbora čeka nas poskupljenje energenata, lijekova i hrane?!

Nakon parlamentarnih izbora, tko god pobijedio, čeka nas poskupljenje struje, plina, drva, kruha, mlijeka, kave, ortopedskih pomagala, lijekova, knjiga i drugog, piše Jutarnji list.

Stručnjaci upozoravaju da to nema veze s domaćom politikom već je to cijena ulaska u Europsku uniju, odnosno posljedica prilagodbe na porezni sustav EU. Drugi važan faktor koji treba uzeti u obzir je rast cijena sirovina na svjetskom tržištu. Ulaskom u EU, ukida se nulTa stopa PDV-a te će proizvodi bez poreza; kruh, mlijeko i lijekovi u Europskoj uniji biti oporezovani s najmanje pet posto.

Neovisno o budućoj Vladi u Hrvatskoj, struja i plin će poskupjeti, jer se Hrvatska mora uskladiti s poreznim sustavom EU i to nema veze s politikom. Industrija plaća preskupu struju, ali kućanstava plaćaju struju po cijeni ispod cijena u zemljama Unije. Moramo implementirati treći paket EU direktiva, to se ne može izbjeći, kaže Goran Granić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar i dodaje da su to prošle sve države članice.

U Hrvatskoj industrija sada plaća visoku cijenu struje i plina, odnosno plaća troškove kućanstava, a ulaskom u EU to će se promijeniti, jer u Uniji manje plaća onaj tko proizvodi, a ne onaj tko troši, kaže ekonomski analitičar Ante Babić. (jk)

 

 

Izvor: www.jutarnji.hr

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox