Nakon šest pokušaja Đakovština prodana za 190 milijuna kuna

Na šestoj usmenoj javnoj dražbi, na Trgovačkom sudu u Osijeku, prodana je imovina propale đakovačke mlinsko-pekarske industrije "Đakovština" d.d. u stečaju za 190 milijuna kuna, dok je ukupna početna cijena s kojom je startala dražba bila 100 milijuna kuna.

Većinu imovine, podijeljene u tri velike tehnološke cjeline, kupila je osječka tvrtka "Žito", dosadašnji zakupac "Đakovštine" koja je u stečaj otišla krajem siječnja prošle godine.


Većinu kupilo Žito

"Žito" je kupilo tehnološku cjelinu Mlin i silose te dio tehnološke cjeline Tena, dok je istoimenu tvornicu kruha i peciva unutar te cjeline kupila zagrebačka tvrtka "Pan-Pek", kojoj je "Žito" zakup Tene prepustilo u kolovozu prošle godine. Tehnološku cjelinu Sjemenarstvo kupila je Croatia banka.

Stečajni upravitelj đakovačke tvrtke Perica Mitrović ističe zadovoljstvo danas izlicitiranom cijenom, kao i činjenicu da je imovina stečajnog dužnika prodana u manje od godinu dana od pokretanja stečaja.

Kraj stečaja u svibnju?

Zadovoljstvo proizlazi i iz činjenice da je procijenjena vrijednost stečajnog dužnika bila 277 milijuna kuna, a da je dosad prodana imovina, s današnje i prijašnjih dražbi, postigla cijenu od ukupno 220 milijuna kuna.

Procjenjuje se da će u konačnici od prodaje, a za nju je preostalo još nekoliko hala i čestica izvan tvorničkog kruga, biti ostvaren iznos manji za svega 20-ak posto od procijenjene vrijednosti stečajnog dužnika, kaže Mitrović najavljujući da bi završno ročište za "Đakovštinu" moglo biti u svibnju ove godine, a time i završetak stečaja.

Povrat potraživanja

"Đakovština" je otišla u stečaj u siječnju 2010. zbog prezaduženosti i blokade od 224 milijuna kuna. U trenutku otvaranja stečaja imala je oko 560 radnika čija su potraživanja oko 43 milijuna kuna.

O veličini i specifičnosti stečaja te tvrtke govori i podatak od oko 3.000 vjerovnika sa ukupnim potraživanjima od oko 920 milijuna kuna. Među vjerovnicima većina su bili seljaci koji su predali pšenicu i drugi urod u njene silose, a roba iz njih potom nestala zbog čega je većinu tih vjerovnika obeštetila država.

Nakon dva veća vala otkaza "Đakovština" danas broji oko 250 radnika, a Mitrović procjenjuje da će radnici svoja potraživanja od prodaje imovine moći namiriti u visini od 30 do 40 posto. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox