Natječaji za koncesionara ZLZ-a i privatizaciju Dalmacijavina i Kaštelanskih staklenika

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture objavit će natječaj za prvu fazu izbora koncesionara za Zračnu luku Zagreb (ZLZ), a Hrvatski fond za privatizaciju uskoro će objaviti natječaje za privatizaciju Dalmacijavina i Kaštelanskih staklenika, najavljeno je na sjednici Vlade.


Vlada je zaključkom zadužila Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture da započne postupak davanja koncesije za građenje i upravljanje novim putničkim terminalom i upravljanje postojećom Zračnom lukom Zagreb. Ministar Božidar Kalmeta najavljuje da će taj natječaj ići u dvije faze, a za prvu fazu bit će objavljen sutra. Nakon toga ponuđači, koji budu kvalificirani, ići će u drugu fazu, kazao je Kalmeta dodajući da su mnogi, među njima i velike europske zračne luke, pokazali interes za koncesiju za zagrebačku Zračnu luku.

To je, kaže, veliki projekt, ukupna je vrijednost investicije u prvoj fazi 192 milijuna eura, a u drugoj fazi (kada broj putnika dosegne pet milijuna godišnje) vrijednost investicije procjenjuje se na još 29 milijuna eura.

Vlada je zaključkom zadužila ministarstva prometa i gospodarstva da predlože model po kojem bi se radnicima ZLZ-a ponudilo stjecanje do 10 posto udjela u temeljnom kapitalu te zračne luke. Trenutno u Zračnoj luci Zagreb država ima 55 posto udjela, Grad Zagreb 35 posto te Velika Gorica i Zagrebačka županija po pet posto.

 

Natječaj za Dalmacijavino i Kaštelanske staklenike

 

Vlada je danas obvezala Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) da raspiše natječaj za prodaju 79,82 posto dionica Dalmacijavina, po posebnim uvjetima, odnosno uz početnu cijenu od jedne kune, dok će za 75,634 posto dionica Kaštelanskih staklenika početna cijena biti 601,4 milijuna kuna.

Početna cijena za većinski udjel u Kaštelanskim staklenicima je 280 posto veća od nominalne vrijednosti tog udjela, što potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Petar Čobanković objašnjava vrijednim zemljištem koje ima ta tvrtka.

Kaštelanski staklenici imaju vrlo vrijedno zemljište koje se vodi kao poljoprivredno, a na izuzetno je atraktivnoj lokaciji, kazao je Čobanković napominjući kako se i kod Dalmacijavina i kod Kaštelanskih staklenika, uz ostalo, traži zadržavanje osnovne djelatnosti, preuzimanje obveza zadržavanja zatečenog broja radnika u roku od godinu dana. Za Dalmacijavino se traži i program restrukturiranja, kao i ponuda popusta za podmirenje dospjelih obveza prema državi, zamjenska jamstva za dana državna jamstva i još nekoliko obveznih uvjeta. (Hina/SJ)

 

Foto: vlada.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox