Ne laje pas radi sela: EU suci sebi i drugim dužnosnicima digli plaće 3,7%

Europski sud pravde u Luxembourgu odobrio je zahtjev Europske komisije za 3,7 postotnim povećanjem plaća dužnosnika Europske unije. I dok vlade europskih dražava s jedne strane stežu remenje u krizi, europski dužnosnici si s druge strane dižu plaće, piše Novi list.

 

Vlade 27 europski zemlja, odnosno Vijeće Europske unije, htjeli su limitirati porast plaća dužnosnika zbog teške gospodarske situacije u Europi, međutim je Europski sud pravde zaključio kako je Vijeće prekršilo svoje ovlasti s takvom odlukom te je sudska parnica, koja traje od siječnja ove godine, ipak završena odlukom o rastu plaća. Ista odluka stupa na snagu 1. srpnja.

Zanimljivo je kako se odluka o plaćama dužnosnika tiče i samih sudaca Europskog suda pravde, koji su i donijeli ovu odluku. Ne kaže se uzalud da ne laje pas radi sela.

Bruto mjesečne plaće dužnosnika Europske komisije iznose oko 2.600 eura za tajnike, 18.000 eura za šefove odjela te 20.000 eura za povjerenike Europske unije. Osim toga, zaposlenici u Bruxellesu i Luxembourgu dobivaju niz doplataka (za smještaj, za obrazovanje, dječiji doplatak, predškolski doplatak itd.). (S.J.)


 

Izvor: Novi list, izdanje 26.11.2010.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox