Nema nade za oporavak građevinskog sektora

Nakon blagog rasta u srpnju, broj izdanih odobrenja za građenje je u kolovozu zabilježio pad, a negativna kretanja nastavljena su i na godišnjoj razini. Prema posljednjim podacima DZS-a, u kolovozu su izdana 602 odobrenja za građenje, što je za 14,7% manje nego u srpnju te za 15,4% manje nego u kolovozu prošle godine.

Također je povećana i ukupna površina za izgradnju novih zgrada, i to za čak 57,5% godišnje. U prvih osam mjeseci ove godine izdano je ukupno 5.371 dozvola za građenje, što je za 14,2% manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Uzmemo li u obzir uzastopni višemjesečni pad spomenutog pokazatelja čije izdavanje prethodi svakoj gradnji, možemo očekivati nastavak negativnih trendova u građevinskom sektoru do kraja ove godine, a vjerojatno i na početku sljedeće.

Podršku negativnim kretanjima dat će i viša nezaposlenost nego prošle godine koja pridonosi rastu potrošačkog pesimizma i nesigurnosti kod potencijalnih kupaca nekretnina te izostanak većih investicija.

Ipak, moguće investicije javnih poduzeća zasigurno bi se pozitivno odrazile na građevinu. Izdana odobrenja za građenje indikator su i kretanja fizičkog obujma građevinskih radova. U srpnju su prema kalendarski prilagođenim indeksima građevinski radovi bili za 9,7% manji u odnosu na srpanj prošle godine, a pad će se nastaviti i slijedećih mjeseci. I tijekom kolovoza nastavak negativnih trendova u građevinarstvu utjecao je na smanjenje zaposlenosti u ovom sektoru.

Prema podacima DZS-a broj zaposlenih u kolovozu u građevinarstvu je iznosio 76.792, što je za 0,72% manje nego u srpnju te za 8,21% manje nego u kolovozu prošle godine. S obzirom na očekivani daljnji pad obujma građevinskih radova na što upućuje i razmjerno snažan pad izdanih odobrenja za građenje u prvih osam mjeseci ove godine možemo očekivati i daljnji pad broja zaposlenih u građevinarstvu, smatraju analitičari RBA. (jk) 

 

 

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

 

 

 


 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox