Nema više "Lekove domače lekarne"

Dobro poznatu slovensku marku lijekova Lek izgleda nećemo imati prilike još dugo gledati na tržištu. Sandoz je na nekim inozemnim tržištima već počeo povlačiti tu marku kod lijekova koje je razvijala ljubljanska farmaceutska tvrtka, piše bankamagazine.hr.

Lek će tako više postajati Sandozov proizvodni pogon odnosno podružnica. Neki lijekovi koje je u prošlosti razvijao Lek, sada se proizvode u Sandozovoj rumunjskoj tvornici, a Sandoz je i vlasnik dozvola za promet pastila Angal, spreja Angal S, lijeka za kronično stanje stresa Lekotam... u Hrvatskoj.

 

Godine 2002. Lek je preuzeo Novartis. Sredinom te godine Novartis je na svoju kompaniju kćer Novartis Pharma Storitve prenio 100-postoni udjel u Leku kao i 80 milijuna eura dugova. Ubrzo je Novartis Pharma Storitve pripojila Lek i preuzela svu njegovu imovinu i obveze te se preimenovala u Lek.

 

Transferne cijene su bile jedan od glavnih razloga za pad dobiti i prihoda Leka u posljednjih nekoliko godina. Godine 2009. ostvario je pola milijarde eura prihoda odnosno isto kao i 2005., dok je primjerice Krka u istom razdoblju prihode povećala za tri četvrtine. Kako je Lek poslovao prošle godine još nije poznato.

U zadnje se vrijeme nagađa da se Novartis, koji je vlasnik Sandoza, sprema prodati tu tvrtku, čija se vrijednost procjenjuje na više od 20 milijardi dolara. (MJ)

 

Izvor: www.bankamagazine.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox