Nemojte više griješiti: 10 razloga zbog kojih niste bogati

Želite biti bogati, ali mislite da nikad nećete biti zbog količine novca koju zarađujete? Iako bogatstvo jednim dijelom ovisi o tome količini novca koju zarađujete, važnije je kako se odnosite prema novcu u svakodnevnom životu, piše metro-portal.hr. Donosimo vam 10 navika koje potkopavaju vaše bogatstvo.

Ovisite o mišljenju drugih

Bitno vam je što drugi misle te ste spremni trošiti teško zarađeni novac kako bi ih impresionirali? Tada nije ni čudo da nikad nemate dovoljno novca.

Ne pazite na novac

Kreditna kartica vam je najbolji prijatelj? Ako imate dugove na kreditnoj kartici bogatite druge, dok vi sve dublje tonete u dužničko ropstvo.

Loše navike

Razmislite imate li neku lošu naviku koja vam oduzima mnogo novca: pušenje, klađenje, opsesivni šoping?  Trošak loših navika proteže se i dalje izvan direktnih troškova. Na primjer ako pušite, osim troška samih cigareta,  jednog dana ta će vas navika koštati i zdravlja, veće stope osiguranja, manje vrijednosti nekretnina i drugo.

Nemate cilj

Teško je izgrađivati bogatstvo ako ni sami ne znate što želite. Ako nemate ciljeve, vjerojatno ih nećete ni ostvariti. Trebate odlučiti štedjeti i mudro ulagati te pronaći načine kako da to ostvarite.

Nemate plan B

Loše stvari se događaju svima, a ako nemate plan B u trenutku ćete ostati bez svog novca.

Zarada nabrzinu

Bogatstvo ne dolazi preko noći, ono legalno naravno. Brzopletost kod investiranja donosi uglavnom loše rezultate.

Oslanjanje na druge

Vjerujete da drugi znaju bolje od vas o financijama i oslanjate sa samo na njihove procjene kad je riječ o ulaganjima? Nije loša ideja slušati druge, kako bi dobili ideje gdje ulagati, ali prije ulaganja dobro razmislite i pokušajte doći do svih potrebnih informacija.

Ne ulažete pametno

Ako ulažete novac u nešto što ne razumijete, samo zato što je netko drugi na tome zaradio mogli bi ostati i bez uloženog novca.

Strah od rizika

Plašite se ulaganja i sav novac čuvate na računima tako da se zapravo gubi njegova vrijednost zbog inflacije ili ga ne želite premjestiti negdje gdje su moguće veće rate povrata.

Ne pazite na troškove

Nemojte mislite da ukoliko zaradite dovoljno da će se financije pobrinuti same za sebe. Da bi bili bogati trebate puno planirati, odnosno računati. (jk)

 

 

 

Izvor: www.metro-portal.hr

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox