Nezaposlenost najveća kod visoko obrazovane radne snage

Foto: Ilustracija

Ovogodišnji listopad donio je najveći rast nezaposlenosti u posljednjih 27 mjeseci odnono od srpnja 2010. godine. Broj nezaposlenih u proteklom mjesecu bio je za 39.548 osoba, odnosno za 13,5 posto veći nego u listopadu prošle godine, a nezaposlenost je najviše porasla kod visoko obrazovane radne snage.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u listopadu je u Hrvatskoj registrirano ukupno 333.400 nezaposlenih, što je za 22.300 ili 7,2 posto više nego u rujnu. U spomenutom je mjesecu u evidenciju ušlo 45.257 osoba, što je za 12.566 osoba više nego u rujnu, dok je iz evidencije izašlo 22.957 osobe, što je za 217 osoba manje nego u rujnu.

Dio priljeva u nezaposlenost zasigurno je posljedica i povratka sezonskih radnika u nezaposlenost, o čemu govori i činjenica da je najveći broj nezaposlenih u evidenciju došao iz djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te iz trgovine na veliko i malo.

Na godišnjoj razini nastavljaju se negativna kretanja te godišnja stopa rasta bilježi značajno ubrzanje. Broj nezaposlenih u listopadu ove godine bio je za 39.548 osoba, odnosno za 13,5% veći nego u listopadu prošle godine. Navedena godišnja stopa rasta broja nezaposlenih najveća je u posljednjih 27 mjeseci odnosno od srpnja 2010.

Promotrimo li podatke o nezaposlenim prema razini obrazovanja, vidi se da je rast broja nezaposlenih u relativnom izrazu najveći kod visoko obrazovane radne snage. Na godišnjoj razini nezaposlenost je kod osoba sa završenim prvim stupnjem fakulteta, stručnim studijem i višom školom porasla za 32,1%, dok je kod osoba sa završenim fakultetom, akademijom, magisterijem i doktoratom porastao za 28,3%.

Analitičari RBA procjenjuju da će stopa nezaposlenosti za listopadu iznositi 19,5 posto te da će nezaposlenost vjerojatno nastaviti rasti i do kraja godine te u prvim mjesecima iduće godine, prenosi tportal.hr. (sh)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox