Nezdrava korelacija: Buduće krize tražite u zemljama koje grade najviše nebodera

Postoji 'nezdrava' korelacija između gradnje nebodera i naknadnih financijskih slomova a trenutna situacija pokazuje da bi ulagači trebali pomno pratiti stanje u Kini i Indiji, pokazalo je istraživanje britanske banke Barclays Capital.

Kina je trenutno najveći graditelj nebodera u svijetu dok Indija gradi drugi po visini toranj u svijetu, izvijestila je banka u najnovijoj godišnjoj studiji "Indeks nebodera". Naš indeks nebodera i dalje pokazuje nezdravu korelaciju između gradnje nove najviše zgrade u svijetu i prijeteće financijske krize - valja se prisjetiti New Yorka 1930., Chicaga 1974., Kuala Lumpura 1997. i Dubaija 2010., navodi se u istraživanju.

Često su najviše zgrade na svijetu jednostavno najvidljiviji odraz šireg procvata gradnje nebodera i odražavaju raširenu pogrešnu usmjerenost ulaganja i skoru gospodarsku korekciju, napominju analitičari Barclays Capitala.

Zato bi ulagači trebali posvetiti posebnu pozornost Kini, najvećem graditelju danas, i Indiji, koja ima samo dva završena nebodera a sada ih gradi još 14, ističu Barclaysu. Upozoravaju i na 'balon' u Kini, procvat čijeg tržišta nekretnina počiva na jeftinim kreditima. Kina će u narednih šest godina dovršiti 53 posto od ukupno 124 nebodera koji se trenutno grade, čime će njihov broj u kineskim gradovima porasti za nevjerojatnih 87 posto, dodaje se.

Istraživanje bi moglo zabrinuti i London, gdje se trenutno gradi najviši neboder u zapadnoj Europi Shard. Po završetku bit će visok 310 metara. (Hina/jk)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox