Nije dobro: Hrvatski direktori pesimistični, ne očekuju rast gospodarstva

Financijski direktori u Hrvatskoj sve su manje optimistični, a financijska nesigurnost glavni je izazov s kojim se susreću, pokazuju rezultati istraživanja koje je međunarodna agencija za reviziju i financijski konzalting Deloitte provela u prosincu prošle godine.

U istraživanju u kojem je sudjelovalo 33 financijskih direktora vodećih hrvatskih tvrtki prema prihodu od prodaje, 21 posto ispitanika smatra da financijska budućnost djeluje manje optimistično u usporedbi s protekla tri mjeseca, rekao je Alen Ambrinac, viši menadžer u Odjelu za reviziju u Deloitteu.

Čak 88 posto ispitanika smatra da u Hrvatskoj nije dobro vrijeme za poduzimanje rizika, dok njih 79 posto vjeruje da će troškovi financiranja rasti u idućih godinu dana. Unatoč pogoršanju prilika, 61 posto ispitanika ipak predviđa da će u idućem razdoblju zadržati istu sposobnost servisiranja svojih obveza.

Većini financijskih direktora na vrhu liste prioriteta je smanjenje troškova i povećanje prihoda, dok su nove investicije na dnu liste za čak 70 posto ispitanika. No, iako ne planiraju investicije, čak 34 posto ispitanika planira povećanje prihoda na novim tržištima, što je Ambrinac protumačio kao njihovu želju koja baš nije utemeljena u stvarnosti.

Očuvanje kreditnog rejtinga

Financijski direktori od nove Vlade očekuju odlučne poteze u očuvanju kreditnog rejtinga i stabilnosti valute, kontroli inflacije i osiguranju fiskalne sigurnosti. Također su fokusirani na potporu izvozu, kao i na potrebu usvajanja EU regulative prije priključivanja Uniji u 2013. godini.

U vezi restrukturiranja hrvatskih tvrtki, trećina ispitanika odgovorila je da će mjere restrukturiranja u idućih 12 mjeseci biti značajne, dok samo 12 posto njih smatra da ih neće biti.

Izgledi za preuzimanja i spajanja tvrtki u Hrvatskoj tijekom ove godine ostaju jednaki prethodnom razdoblju, smatra 64 posto financijskih direktora. Svega 30 posto misli da će se količina spajanja i preuzimanja donekle povećati u idućih godinu dana. (Hina/jk)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox