Nije dobro: Snižena prognoza rasta američkog BDP-a

Američki gospodarski rast bio je u trećem tromjesečju nešto sporiji nego što se procjenjivalo s obzirom na slabu akumulaciju zaliha, ali nastavljena snažna osobna potrošnja podupire očekivanja o oporavku u tekućem tromjesečju.

Bruto domaći proizvod porastao je u trećem tromjesečju za dva posto u odnosu na isto razdoblje lani, objavilo je ministarstvo trgovine u utorak u drugoj procjeni. U početnoj je procjeni izračunalo da su gospodarske aktivnosti porasle za 2,5 posto. U drugom tromjesečju BDP je porastao za 1,3 posto.

Iako je revizija razočarala ekonomiste koji su očekivali da će ministarstvo potvrditi prvu procjenu, pojedine stavke u izvješću, posebno postojano snažna osobna potrošnja i prvi pad poslovnih zaliha od četvrtog tromjesečja 2009. pripremaju teren za snažniju gospodarsku izvedbu u tekućem tromjesečju.

Revidirana procjena rasta

Pritom je vlada zbog važeće metodologije izračuna revidirala procjenu rasta upravo zbog pada vrijednosti poslovnih zaliha za 8,5 milijardi dolara, čime je rast BDP-a smanjen za 1,55 postotnih bodova. U prvoj procjeni izračunala je da je vrijednost zaliha porasla za 5,4 milijardi dolara.

Istodobno je tek blago snižena procjena o rastu osobne potrošnje, s 2,4 na 2,3 posto. Ta je stopa i dalje najviša od posljednjeg prošlogodišnjeg tromjesečja. (Hina/jk) 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox