Nije dobro...Nove prijetnje oporavku svjetskog gospodarstva

Rastuće neravnoteže među zemljama ali i unutar njih izazivaju napetosti koje prijete održivosti krhkog oporavka svjetskog gospodarstva, upozorio je čelnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominique Strauss-Kahn.

Te bi napetosti mogle dovesti do jačanja protekcionizma i socijalnih i političkih nestabilnosti, te čak izazvati i rat, kazao je Strauss-Kahn.

Iako jest započeo, oporavak nije onakav kakvog smo priželjkivali, kazao je on u jednom predavanju u Singapuru. Aktualni je oporavak opterećen napetostima i pritiscima, koji bi mogli posijati sjeme iduće krize. U tome smislu, smatram da postoje dvije opasne neravnoteže.

Različiti tempo oporavka i velika nezaposlenost

Prema njegovim riječima, jedna neravnoteža proizlazi iz različitog tempa oporavka razvijenih i gospodarstava u razvoju, što, upozorava, podsjeća na okolnosti iz razdoblja neposredno prije izbijanja gospodarske krize krajem 2008.

Dok tempo rasta u naprednim gospodarstvima nije dosegnuo svoj potencijal, onaj u gospodarstvima u nastajanju i razvoju daleko je snažniji, s time da nekima čak prijeti skoro pregrijavanje, kazao je.

Rast gospodarstava s velikim trgovinskim viškovima, poput kineskog i njemačkog, još se uvijek oslanja na snažan rast izvoza, dok rast deficitima pritisnutih zemalja poput SAD-a pokreće domaća potražnja, kazao je Strauss-Kahn. Te globalne neravnoteže dovode u pitanje održivost oporavka.

Drugi rizik leži u internim neravnotežama, dodao je, navodeći sve veći broj nezaposlenih i širenje razlika u osobnim dohodcima. (Hina/jk)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox