Ništa od oporavka tržišta rada prije 2014.

Nastavak nepovoljnih kretanja na tržištu rada tijekom rujna koji je ukazao na rast broja nezaposlenih potvrdila je i objava stope registrirane nezaposlenosti za rujan.

Naime, prema prvim podacima Državnog zavoda za statistiku stopa nezaposlenosti bilježi rast treći uzastopni mjesec te za rujan iznosi 18,3%, što je u skladu s našim očekivanjima. Takva kretanja dijelom su zasigurno rezultat povratka dijela zaposlenih na sezonskim poslovima u nezaposlenost sa završetkom središnjeg dijela turističke sezone.

Na godišnjoj razini nastavljaju se negativna kretanja uz ubrzavanje rasta pa je stopa nezaposlenosti bila za 1,5% veća nego u rujnu prošle godine.

Nadalje, prosječna stopa nezaposlenosti u prvih devet mjeseci ove godine iznosila je 18,6%, dok je u istom razdoblju prošle godine iznosila 17,9%. Do kraja godine očekujemo nastavak nepovoljnih kretanja na tržištu rada. Jesen vraća sezonske radnike na burzu pa će i stopa nezaposlenosti prema kraju godine rasti.

Dodatno, niti izostanak oporavka realnog sektora ne ulijeva optimizam. Uz stagnaciju realnih plaća te rast troškova života raspoloživi dohodak stanovništva se smanjuje. S obzirom na to da će broj nezaposlenih tijekom cijele godine očekivano biti na višoj razini nego prošle godine i prosječna će stopa nezaposlenosti porasti (na 18,5% u odnosu na 18% u 2011.). Oporavak na tržištu nije realno očekivati prije 2014. godine, zaključuju analitičari RBA. (jk) 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox