Njemačka očekuje rast gospodarstva za dva posto u 2011.

Njemačko gospodarstvo, najveće u Europi, trebalo bi u ovoj godini ostvariti 3,6-postotni rast aktivnosti, koji bi u 2011. trebao usporiti na dva posto, te na 1,5 posto u 2012., priopćila je njemačka središnja banka.

Nastavljen snažan izvoz trebao bi potaknuti i domaću potražnja, a dodatni oslonac za rast bit će oporavak potrošnje kućanstava, stoji nadalje u priopćenju Bundesbanka.

Ta prognoza ukazuje na sve dublji jaz između snažnih aktivnosti u ključnim gospodarstvima eurozone i slabog rasta ili recesije u članicama na rubovima 16-članog bloka, poput Grčke, Irske i Portugala.

 

Izvoz glavni pokretač rasta

 

Bundesbank u 2011. očekuje najsnažniji rast gospodarskih aktivnosti od ujedinjenja Njemačke 1990., a "njemački bi se oporavak trebao nastaviti i tijekom dvije naredne godine, nakon dinamičnog ovogodišnjeg oporavka", stoji nadalje u tome priopćenju.

Izvoz će ostati glavni pokretač rasta, no snažne će trgovinske aktivnosti dati poticaja i obnovi domaće potražnje, dodaje banka.

Dodatni poticaj za ulaganja u kapitalna dobra i građevinski sektor biti će niže kamatne stope, dok će domaću potražnju poticati snažnije tržište rada i više plaće, dodaje se u bančinom izvješću.

 

Do 2012. pad broja nezaposlenih ispod tri milijuna

 

U 2012. očekuje se pad broja nezaposlenih ispod tri milijuna, dok bi se stopa nezaposlenosti trebala spustiti ispod sadašnjih 7,5 posto na 6,9 posto.

Te su prognoze nešto umjerenije od onih Europske komisije, koja za Njemačku predviđa gospodarski rast od 3,7 posto u ovoj godini, te 2,2 i 2,0 posto u iduće dvije godine. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox