Njemačka: Porast godišnje inflacije u srpnju na 2,4 posto

Njemačka godišnja inflacija iznosila je u srpnju 2,4 posto, ponovo dosegnuvši najvišu razinu u ovoj godini, priopćio je  državni statistički ured.

 

Na mjesečnoj razini potrošačke su cijene u prošlom mjesecu porasle za 0,4 posto. U lipnju uvećane su za 0,1 posto, objavio je Destatis, potvrdivši time privremene podatke objavljene 27. srpnja. Godišnja inflacija u najvećem europskom gospodarstvu dosegnula je u travnju 2,4 posto, da bi potom u svibnju i lipnju kliznula na 2,3 posto.

Glavni razlog za najnovije povećanje ponovno su cijene energije, koje su u srpnju porasle za ukupno 10,6 posto u odnosu na isti mjesec godinu dana ranije. U toj kategoriji, motorna goriva zabilježila su najveći rast, od 12,3 posto. Lož ulje i električna struja također su znatno poskupjeli, pokazuju podaci Destatisa. U eurozoni u cjelini inflacija je u srpnju kliznula na 2,5 posto nakon što je dva uzastopna mjeseca iznosila 2,7 posto, što je znatno iznad srednjoročnog cilja Europske središnje banke od nešto manje od 2,0 posto. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox