Njemački Dermapharm postao većinski vlasnik hrvatskog Farmala

Predstavnici njemačke farmaceutske kompanije Dermapharm prošlog su tjedna zaključili kupovinu hrvatske farmaceutske tvrtke Farmal iz Ludbrega. Riječ je o preuzimanju 95-postotnog udjela, od kojeg su 85 posto otkupili od dosadašnjeg vlasnika, Miljenka Boršćaka i njegove tvrtke Bomark, a deset posto od malih dioničara. Procesom akvizicije upravljala je tvrtka Ascendant Capital Advisors.

 

Predsjednik uprave Farmala, Dražen Dedi, istaknuo je kako je vrlo zadovoljan potpisanim ugovorom s obzirom da će se na taj način osigurati brojne pogodnosti za tvrtku. Ne samo da ćemo dobiti nove proizvode, već ćemo i kao dio Dermapharma imati znatno niže ulazne cijene lijekova i sirovina. S novim vlasnikom smo osigurali kvalitetnije financijsko restrukturiranje te daljnji rast udjela na našem i tržištima regije - istaknuo je Dedi.

Logičan potez

Prodaja Farmala od strane dosadašnjeg vlasnika predstavlja logičan potez s obzirom na to da se Bomark bavi proizvodnjom ambalaže te da uprava dobivena sredstva namjerava reinvestirati u razvoj i širenje svoje osnovne djelatnosti. Sredstva od prodaje Bomark će tako investirati u tvornicu za proizvodnju ambalažne stretch folije s ciljem da kapacitetom i tehnologijom postane vodeća tvrtka u regiji jugoistočne Europe. S druge strane Farmalu je već duže vremena trebao strateški partner koji bi mu omogućio daljnji rast i razvoj te lakši proboj izvan domaćeg tržišta na kojem je ostvarivao više od 90 posto prihoda. U sklopu Dermapharma Farmal će osigurati pretpostavke da se pozicionira kao značajna regionalna farmaceutska kompanija, posebice na susjednim tržištima Bosne i Hercegovine i Srbije.

 

Dermapharm je generička farmaceutska kompanija iz Grünwalda blizu Münchena. Kompanija je nastala 1991. godine kao obiteljska tvrtka koja je proizvodila i distribuirala dermatološke i antialergijske lijekove. Danas je Dermapharm krovna tvrtka koja u svom portfelju ima široki spektar farmaceutskih proizvoda, većinom generičkih lijekova. Kompaniju trenutačno, uz Farmal, čine tvrtke acis Arzneimittel GmbH, Cancernova GmbH Onkologische Arzneimittel, Diedenhofen Vertriebs GmbH / Rheila Konsul te mibe GmbH Arzneimittel.

 

Wilhelm Beier, predsjednik Dermapharma, napomenuo je kako ih je uz Farmalov postojeći portfelj lijekova te dobre poslovne rezultate u 2009. godini posebno zainteresirala izvozna orijentiranost tvrtke. Uz to što je prošle godine ostvario rast od 30 posto, Farmal je uz Bosnu i Hercegovinu i Srbiju osnovao tvrtke u Rumunjskoj i Bugarskoj. S obzirom na nama istovjetne planove za širenje u regiju, ova je činjenica također predstavljala jedan od značajnih čimbenika u našoj odluci - napomenuo je. (PS/MJ)

 

Na fotografiji: Dražen Dedi, Farmal

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox