Njemački ekonomisti prepolovili prognozu rasta za 2013.

Vodeći njemački ekonomski instituti u četvrtak su upozorili na veliku opasnost klizanja najvećeg europskog gospodarstva u recesiju, prepolovivši prognoze rasta u 2013.

Kriza u eurozoni negativno utječe na gospodarsku aktivnost u Njemačkoj, upozoravaju muenchenski Ifo, kielski IfW, IW iz Hallea i RWI iz Essena u zajedničkim prognozama koje objavljuju dva puta godišnje.

U prvom ovogodišnjem tromjesečju njemačko je gospodarstvo poraslo 0,5 posto, u drugom 0,3 posto a trenutno velik broj naznaka upućuje na zaključak da će ukupni gospodarski rast oslabiti prema kraju godine, konstatirali su.

Tako su snizili prognoziranu stopu rasta u ovoj godini s 0,9 posto, prognoziranih ovog proljeća, na 0,8 posto. Prognoza za iduću godinu prepolovljena je, s dva na jedan posto.

Upozoravaju istodobno da se nove prognoze temelje na pretpostavci da će se stanje u eurozoni, koja se trenutno bori s najgorom krizom u svojoj povijesti, stabilizirati. Ne bude li tako, Njemačka bi mogla kliznuti u recesiju, upozorili su.

Bude li se stanje u eurozoni i dalje pogoršavalo, to će utjecati i na njemačko gospodarstvo. U promatranom razdoblju u cjelini prevladavaju rizici slabljenja gospodarskog rasta i velika je opasnost da će Njemačka pasti u recesiju, ističu u zajedničkim prognozama. (Hina/sh)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox