Normiranje nadzora PDV-a osnovni problem kod e-računa

Od 26. do 28. ožujka 2012. godine u Hypo centru u Zagrebu, održana je 11. po redu konferencija o e-poslovanju, e-biz 2012. Ove godine, Fina je sudjelovala na konferenciji kao glavni pokrovitelj te je prezentirala svoj projekt Fina e-Račun, kroz dvije prezentacije i radionicu.

Andreja Kajtaz, voditeljica Fininog Centra elektroničkog poslovanja, predstavila je mogućnosti e-Računa i njegove prilagodbe svim kategorijama korisnika na jednoj od najbolje posjećenih prezentacija. Osim prezentacije dosadašnjih iskustava i trendova u e-poslovanju, posebice što se e-Računa tiče, u suradnji sa Zagrebačkom bankom predstavljena su i prva iskustva primjene  dugo očekivanog koraka praktičnog rada s e-računima. Trenutno sustav razmjene Fina e-Računa koristi nekoliko stotina korisnika.

Problemi pri uvođenju e-računa

Istaknut je i osnovni problem, a to je normiranje nadzora PDV-a kod e-računa, za što se očekuje donošenje odgovarajućeg pravilnika. Naime, ulaskom Hrvatske u EU e-računi će biti distribuirani prema Hrvatskoj i unutar nje te će se morati postupati na novi način. 

Na okruglom stolu, pod nazivom „Teškoće pri uvođenju e-računa“. Diskutiralo se o aktualnim temama, kao što su koordinacija na nivou ministarstava kako bi zamah e-poslovanja bio što snažniji, donošenje novog Pravilnika ili nekog drugog dokumenta vezanog za provođenje nadzora, pojava novih informacijskih posrednika radi brže implementacije i stvaranja kritične mase korisnika i nužnost formiranja središnje evidencije svih korisnika usluge e-računa. (PS/JK)

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox